Från och med april kommer helikopterflottiljen på Malmen att ha fyra Black Hawk-helikoptrar i tjänst på Marmal-basen i Afghanistan. De drygt 40 personer som ingår i den första styrkan stannar i två månader innan de får avlösning och kan vila upp sig i Sverige. Sedan är det dags att återvända igen. Eftersom styrkorna roterar kommer flottiljen hela tiden att ha personal på plats.
Hög beredskap
Helikoptrarna kommer främst att användas för ambulanstransporter – det handlar dels om transporter mellan vårdplatser och dels om att hämta skadade direkt på skadeplatsen. Den senare typen av uppdrag ställer stora krav på besättningarna, som förväntas få sina helikoptrar i luften inom femton minuter efter ett larm.
Försvarsminister Karin Enström litar på att styrkan kommer att klara sina uppgifter.
– Det är en viktig uppgift som styrkan ska utföra och dessutom något som vi har prioriterat. Vi har visat att vi kan få fram ett helikoptersystem väldigt snabbt. Men det är samtidigt en påfrestning på systemet.
Flitigt anlitat
Helikopterflottiljen är sannolikt det förband i Sverige som anlitas flitigast för internationella uppdrag. Parallellt med uppdraget i Afghanistan ska flottiljen från och med april även ha två helikoptrar med besättningar ombord på HMS Carlskrona under patrullering i den oroliga Aden-viken, utanför Somalias kust. Det är personal från den tredje helikopterskvadronen i Ronneby som ska genomföra det uppdraget.
– Men jag sover gott om nätterna eftersom jag vet att vi har kvalificerad personal, säger Magnus Westerlund, chef för helikopterflottiljen.
Försvarsministern menaratt det är viktigt för Försvarsmakten att delta i internationella uppdrag. Det bidrar enligt henne till att utveckla förbandens kunnande.
– Vi kommer att minska vår militära insats i Afghanistan, men vi har fortfarande stora biståndsinsatser. Efter sommaren 2014 kan vi tänka oss att vara där med maximalt 200 personer. Det beror på utvecklingen i Afghanistan.
Viktig uppgift
Kommer Sverige att delta i fler militära insatser utomlands i framtiden?
– Det är en viktig uppgift för Försvarsmakten att bidra till internationell säkerhet. Vi har fått goda omdömen när vi har del-tagit i tidigare insatser. Där vi kan göra skillnad ska svensk trupp självklart finnas.
Men har Försvarsmakten råd med fler insatser?
– Att delta i internationella insatser är ett sätt att upprätthålla och bygga förmåga. Jag tror inte man ska ställa nationellt och internationellt mot varandra, säger Karin Enström.