Helikopter tvingades nödlanda

En helikopter från helikopterflottiljen tvingades på onsdagen nödlanda på en udde i Åsunden. Helikoptern står kvar i terrängen och bevakas nu av hemvärnssoldater.

Det var en helikopter av denna typ, hkp 15, som på onsdagen tvingades nödlanda i södra Östergötland.

Det var en helikopter av denna typ, hkp 15, som på onsdagen tvingades nödlanda i södra Östergötland.

Foto: Johan Nilsson / TT

Malmslätt2015-10-08 12:28

Det var på onsdagseftermiddagen som de två piloterna ombord på en helikopter 15 fick ett felmeddelande under en flygning i södra Östergötland. Piloterna, en flyglärare och en elev som verkar vid flygskolan, var ute på en övningsflygning.

– De fick en felvarning på växellådan. Och då var de tvungna att landa, säger helikopterflottiljens informationschef Lasse Jansson.

Helikoptern, som befann sig långt från hemmabasen på Malmen, landade enligt uppgifter till Corren på en udde i sjön Åsunden. Enligt Lasse Jansson gick landningen bra.

– Det var en kontrollerad landning.

Helikoptertekniker från Malmen skickades till platsen. De kunde dock inte omedelbart identifiera det eventuella felet. Helikoptern, som vanligen främst används i utbildningssyfte, blev stående under natten.

– Den finns kvar på platsen. Våra tekniker arbetar med den.

Hur vanlig är denna typ av händelse?

– Det är inte ovanligt att vi landar i terrängen, men det är ovanligt att vi står kvar. Det beror på att det är en större åtgärd att kontrollera en växellåda.

Har det upptäckts något fel på helikoptern?

– Jag har inte fått någon rapport om att något är trasigt. Men det tar tid eftersom växellådan kan behöva demonteras.

De bägge piloterna är oskadda och återvände till Malmen i bil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!