Drönare vid Malmen: "Innebär livsfara"

De två litauiska medborgare som fotograferade vid Malmen hävdar att de skulle ta bilder från luften på Flygvapenmuseum. Männen sitter nu anhållna.

Skyddsområde. Malmen är klassat som ett nationellt skyddsområde.

Skyddsområde. Malmen är klassat som ett nationellt skyddsområde.

Foto: Google maps

Malmslätt2015-05-20 11:45

Det var vid 18.30-tiden på tisdagen som en vakt på Malmen larmade polisen. Två litauiska medborgare, 34 och 36 år gamla, greps på platsen.

– Våra vakter fick tips om att två män flög med drönare vid Flygvapenmuseum. Vakterna pratade med männen och de sa att de skulle fotografera museet, säger Lasse Jansson, informationschef på Helikopterflottiljen, och fortsätter:

– Museet ligger i slutet på en start- och landningsbana och det är omöjligt att inte fotografera in på skyddsområdet om man använder en drönare.

De bägge litauiska medborgarna är misstänkta för brott mot skyddslagen och brott mot luftfartslagen.

Enligt den senare lagen är det förbjudet att flyga med drönare i anslutning till en flygplats. Detta av rena flygsäkerhetsskäl.

– Det innebär livsfara om ett plan som går ner för landning kolliderar med en drönare i luften, säger Lasse Jansson.

Malmen betraktas även som ett nationellt skyddsobjekt på grund av de militära verksamheter som bedrivs på basen. Det är inte bara helikopterflottiljen som har sin huvudbas på Malmen. Inne på området finns flera känsliga verksamheter som potentiellt kan intressera främmande makt. Den kanske känsligaste verksamheten står försvarets transport- och specialflygenhet för. Enheten, som har sin hemmabas på Malmen, förfogar över signalspaningsplan och radarflygplan som regelbundet används för flygningar över Östersjön. På Malmen har även Försvarets materielverk, FMV, en anläggning för test och evaluering.

– Det finns många saker inne på Malmen som man inte får fotografera, säger Lasse Jansson.

I vilket syfte de två litauiska medborgarna befann sig strax utanför det militära området på tisdagskvällen är ännu inte klarlagt. Enligt polisen ska männen dock ha använt en drönare som var utrustad med kamera. Bilderna kommer nu att analyseras.

Corren har pratat med ett ögonvittne som uppger att han såg två män i ett område väster om det inhägnade området, tämligen nära gården Lagerlunda. Ögonvittnet satt som passagerare i en bil när han såg männen.

– Jag såg att de flög med en drönare som befann sig kanske 30 meter upp i luften.

Ögonvittnet såg även att männen stod på ett fält i närheten av en vit skåpbil.

– Skåpbilen hade inga fönster på sidorna och det fanns ingen text som är vanligt på företagsbilar.

Dessutom såg ögonvittnet att ytterligare en drönare fanns på platsen.

– En drönare stod på backen. Den var ganska stor, vit och såg ut som en helikopter.

Ögonvittnet, som passerade platsen i en hastighet av cirka 50 kilometer i timmen, reflekterade inte över att det kunde pågå något olagligt.

– Jag trodde det var två hobbyister som var ute och flög för nöjes skull.

Om ögonvittnet såg samma män som nu misstänks för brott är oklart.

Klockan 22.58 på tisdagen beslutade en åklagare att anhålla de bägge litauiska medborgarna. De kommer att förhörs med ingående på onsdagen. Det är inte klart vilken inställning de har till misstankarna.

KOLLA OCKSÅ: Här får du flyga drönare - Luftfartsverkets karta (extern länk)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om