Dop för blivande stridspiloter

Veronica Novak gör honnör. Och får en hink kallt vatten över huvudet. Men så har hon också flugit en SK 60 på egen hand för första gången.

Major Mats Lindskoog gläder sig åt att kadett Veronica Novak har klarat sin första ensamflygning i ett militärt jetflygplan.

Major Mats Lindskoog gläder sig åt att kadett Veronica Novak har klarat sin första ensamflygning i ett militärt jetflygplan.

Foto:

Malmslätt2003-12-09 06:11

Lite i skymundan har försvaret byggt upp flygskolan på Malmen utanför Linköping.

Här ska framtidens svenska stridspiloter få sin grundläggande utbildning.

Flygskolan har varit i gång sedan den 1 juli, men någon officiell invigning har ännu inte hållits. Försvaret vill ha klart med miljötillståndet innan det är dags att slå på stora trumman.

Åtta elever

Men utbildningen har redan kommit i gång. Den första kullen av blivande Gripenpiloter började flyga på Malmen i september.

Under en period av två år får Veronica Novak och de sju andra eleverna lära sig att flyga Saabs skolflygplan SK 60. Efter den grundläggande utbildningen följer ett år då gruppen får flyga in sig på Jas 39 Gripen på F7 i Såtenäs. Totalt är utbildningen mellan tre och ett halvt och fyra år lång.

-- De är oerhört motiverade. Vi får nästan dämpa dem lite emellanåt, säger överstelöjtnant Micael Bydén, chef vid flygskolan på Malmen.

Soloflygning

Under hösten har de åtta eleverna gjort ett 40-tal flygningar var, men då alltid i sällskap med instruktörer. Till skillnad från de flesta andra skolflygplan medger SK 60 att elev och lärare sitter bredvid varandra i cockpit.

-- Ur vår synpunkt är det bra. Det är lättare att undervisa när man sitter bredvid eleven, säger major Christian Ziese.

I går var en stor dag för sju av de åtta stridspiloterna (en var förhindrad att flyga på grund av sjukdom) i vardande. För första gången fick de flyga helt solo. Hela personalstyrkan på 18 personer stod på plattan framför hangaren och följde premiärflygningarna.

Bättre än bil

På grund av det mulna vädret hade eleverna fått vänta i över två veckor på det rätta tillfället.

-- Det var skönt. Det var betydligt bättre än att köra bil för första gången, säger Johan Bergkvist då han landat efter en 26 minuter lång flygning över Östergötland på 300 meters höjd.

-- Det var lite pirrigt, trots att jag visste att jag skulle klara det, säger Mats Iggborn.

En kvinna

Kraven för att bli uttagen till flygutbildningen är hårda. Cirka 500 personer konkurrerade om de åtta platserna. I fem dagar fick aspiranterna genomgå hårda fysiska och psykiska tester.

Försvaret strävar efter att öka balansen mellan könen. Men än så länge finns det bara en enda kvinnlig stridspilot i flygvapnet. Veronica Novak kommer att bli den andra. Hon har genomgått samma tester som sina manliga kurskamrater och har liksom dem gjort värnplikt.

-- Hon är duktig och har flugit tidigare, säger hennes handledare, majoren Mats Lindskoog.

-- Det är skönt att ha det gjort, även om jag inte var särskilt nervös, säger Veronica Novak, som redan för tio år sedan bestämde sig för att bli stridspilot.

Av anletsdragen - det var leenden överallt -- att döma tyckte de sju soloflygarna att det var skönt att ha uppdraget bakom sig. Helt i enlighet med traditionen döptes de unga flygarna genom att få en hink vatten över sig.

Bygger nytt

Om allt går enligt planerna kommer fler dop att ske i framtiden på Malmen. Skolchefen räknar med att ha mellan 25 och 30 anställda vid årsskiftet. En ny administrativ byggnad, med kontor och lärosalar ska uppföras.

Eleverna, som för närvarande bor på vandrarhem, får en egen byggnad på området och dessutom kommer en ny, miljöanpassad betongplatta framför den gamla hangaren att anläggas. Skolan dimensioneras för högst 40 elever per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om