Trots att Flygvapenmuseum i Malmslätt har infört fri entré minskar antalet besökare. Det visar en rapport från Kulturrådet.
Publiktillströmningen till de statliga museer som har infört fri entré har ökat med i genomsnitt 60 procent under det första kvartalet i år. Störst publiktillströmning har Sjöhistoriska museet, Livrustkammaren, Naturhistoriska museet samt Nordiska museet haft -- museer som samtliga ligger i Stockholm. Endast två museer som har infört fri entré -- Moderna museet i Stockholm och Flygvapenmuseum i Malmslätt -- har fått färre besökare.
Under årets första kvartal besökte 9 426 personer Flygvapenmuseum, en minskning med åtta procent jämfört med samma tid förra året. Mikael Parr har nyligen tillträtt som chef för Flygvapenmuseum.
-- Vi har inte gått ut så hårt i marknadsföringen med att vi har fri entré. Men jag räknar med att det kommer att bli bättre. Förra året hade vi våra bästa besökssiffror på flera år.
Mikael Parr vet vad han vill göra för att vända trenden.
-- Min tanke är att vi tydligare ska koppla försvaret till samhället i övrigt. I dag handlar det mest om teknik- och flyghistoria. Jag tror att vi kan nå nya besöksgrupper, som kvinnor och skolelever, med ett bredare perspektiv.
Det är sedan tidigare klart att Flygvapenmuseum kommer att ställa ut den nedskjutna DC-3:an. För närvarande rengörs och konserveras flygplanskroppen på marinbasen Muskö. Senast i december 2007 ska dock Flygvapenmuseum ta över ansvaret för flygplanet som sköts ned av ryskt jaktflyg över Östersjön den 13 juni 1952.
-- DC-3:an kommer att bli en stor attraktion. Det kommer att bli en enorm publikmagnet, säger Mikael Parr.
Förra året hade Flygvapenmuseum de högsta besökssiffrorna sedan 1992.