Varning för lånefest

Trots kärvare tider ökar landets bönder sina skulder hos låneinstituten. Det är den rekordlåga räntan som bidrar till att lånefesten fortsätter. Men bankekonomer varnar nu för en ökad sårbarhet bland skuldtyngda lantbrukare.

Malmö2003-11-18 05:11

Mjölkpriserna har gått ner, grisproducenterna har det tufft och osäkerheten kring EU:s jordbrukspolitik är stor. Men det har inte avhållit bönder och skogsbrukare från att ta lån. Bankernas utlåning till lantbruket fortsätter att öka.

Förra året ökade den sammanlagda utlåningen till lantbruket med 5,3 miljarder kronor till 107 miljarder.

-- Intresset för krediter är stort även i år, säger Hans Wennberg, lantbruksansvarig hos Föreningssparbanken, till lantbrukstidningen ATL.

Ökningen fortsätter

Föreningssparbanken, som tillsammans med helägda Jordbrukskredit är lantbrukets största långivare, svarade för ungefär hälften av låneökningen förra året.

-- Det mesta tyder på att ökningen blir densamma i år, säger Hans Wennberg.

Föreningssparbanken och Landshypotek var fram till mitten av 90-talet tämligen ensamma om att ge lån till lantbrukare. Men sedan dess har alltfler låneinstitut börjat intressera sig för lantbruket.

I Halland, mjölkbältets västra del, har Länsförsäkringar Bank snabbt blivit ett bankalternativ för 700 bönder i länet.

Effektivisering

-- 2003 är ett otroligt år för oss i Halland. Vår utlåning till lantbrukare har stigit med 50 procent i år, säger Klas Jonsson, chef för Länsförsäkringar Bank i Halland.

Lantbrukets skuldsättning har ökat med nästan 42 miljarder kronor på åtta år. Hans Wennberg anser att lånefesten inte kan fortsätta för evigt.

-- Det produceras inte mer mjölk och kött. Investeringarna sker ofta för att effektivisera produktionen. Och det måste lantbrukarna naturligtvis göra, annars får vi ett omodernt jordbruk, säger han till ATL.

-- Men i längden är det inte hållbart att lånen ökar utan att produktionen ökar. Lantbruket blir mer sårbart.

God soliditet

Lantbruket anses vara en solid näring och det är också ett av skälen till att allt fler banker vill ha bönder som kunder. Med tillgångar på 268 miljarder kronor ligger soliditeten på 60 procent.

Men enligt Hans Wennberg bör det måttet tas med en nypa salt.

-- Det finns fortfarande lantbrukare som nästan inte har några skulder. Men de bönder som tagit stora lån till investeringar är inte längre solida. De blir mer känsliga för förändringar. En räntehöjning kan för skuldsatta bönder bli oerhört kännbar för ekonomin, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!