Tre i förfalskarliga häktade i Malmö

Malmö2002-11-16 18:53

Ytterligare tre män, misstänkta för att ingå i den penningförfalskarliga som sprängts i Skåne, häktades på lördagen av en jourdomstol i Malmö. Enligt åklagaren äger två av männen det tryckeri där falska tusenkronorssedlar för mångmiljonbelopp har tillverkats.

De tre är 69, 62 och 27 år gamla och misstänkta för grov penningsförfalskning. En fjärde man, 57 år gammal, häktades redan i fredags.

Efter det att länskriminalen i Skåne fick korn på ligan hittade polisen 20 miljoner kronor i falska tusenlappar i en plastsäck i en bil tillhörig en av de misstänkta. Det är ett av det största beslagen av falska sedlar hittills i landet, och beloppet kan mycket väl komma att stiga. Polisen misstänker att stora belopp har transporterats utomlands.

Sedlarna är tämligen välgjorda. Eftersom de tillverkats i en professionell tryckpress har också varje sedel fått egna serie- och löpnummer vilket gör sedlarna svårare att spåra.

Polisen tror att samma tryckpress användes för att tillverka de falska tusenkronorssedlar till ett nominellt värde av nära fem miljoner kronor som förekom vid ett annat förfalskaravslöjande nyligen. Det slutade med att Hässleholms tingsrätt i oktober dömde två män för olovlig befattning med falska pengar. Straffen blev fängelse i två år respektive fyra månader.

De två, en 39-årig och en 53-årig före detta arbetskamrater, åkte fast då den enes tolvårige son norpade en av tusenlapparna och försökte köpa godis i en kiosk och väckte kioskbiträdets misstankar. Den andre kom polisen på då han ersatte en prostituerad i Göteborg för sextjänster med 3 000 kronor - lika falska även de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!