Små regioner kör om de stora

Malmö2006-11-29 00:00

Landets tre storstadsregioner har bra fart på sin tillväxt, men några småregioner är snäppet bättre. Dorotea, Arjeplog och Torsby hör till uppstickarna i tillväxtligan.

Även Övertorneå, Gällivare, Åre och Strömstad nämns som framgångsrika i den nya rapporten Regionernas tillstånd 2006 från Institutet för tillväxtpolitiska studier (ITPS). Rapporten presenterades på onsdagen på en konferens i Malmö.

"De här orterna har tagit vara på möjligheter på orten. Dorotea har ett framgångsrikt husvagnsföretag, Arjeplog en omfattande testbilsverksamhet, Strömstad stor gränshandel och Åre en växande turism", förklarar rapportförfattaren Peter Vikström i ett pressmeddelande.

Av storstadsområdena har Göteborg den allra snabbaste tillväxten. Malmö har bra klarat omställningen från sysselsättning i traditionell industri till stark tillväxt i tjänstenäringarna. Stockholm har vänt trenden och kommer nu upp i varv igen efter en flerårig period med svag tillväxt.

Sture Öberg, generaldirektör för ITPS, understryker att de stora regionerna har en avgörande betydelse för Sveriges ekonomi. Ett brett näringsliv med många branscher och en stor arbetsmarknad är de viktigaste faktorerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!