Persson: Folkomröstningen olycklig

Malmö2003-08-30 13:39

Två veckor före euroomröstningen säger Göran Persson att han tycker att folkomröstningen om EMU är olycklig. Att det ändå blev en folkomröstning skyller statsministern på Carl Bildt.

De borgerliga partiledarna försöker tona ner debatten.

Att försöka avstyra omröstningen hade varit ett politiskt självmord, anser Persson.

Jag har aldrig varit anhängare av en folkomröstning om EMU. När det blev den politiska lösningen tvingas man gilla läget. Men det är absolut ingen idealisk lösning, säger Göran Persson till Sydsvenska Dagbladet.

Ända sedan han blivit statsminister har Göran Persson ansett att frågan om EMU skulle avgöras av riksdagen, säger han. Men efter att Carl Bildt krävt folkomröstning i riksdagen 1997 gick det inte att undvika frågan.

Statsministern anser i stället att folket borde ha fått ta ställning till frågan om euron i ett riksdagsval, som en fråga bland andra. Sedan hade det varit upp till riksdagen att tolka valresultatet och bestämma, vilket han anser hade varit bättre för demokratin.

Moderatledaren Bo Lundgren håller i princip med Persson och har sedan han tillträdde 1999 försökt undvika en folkomröstning. Men nu kommer den om två veckor och då finns ingen anledning att diskutera omröstningens vara eller icke vara.

Det är en akademisk fråga. Nu har vi en folkomröstning och då gäller att gilla läget, sade Lundgren.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg är däremot positiv till en folkomröstning.

Folket bör få avgöra en så här viktig fråga där flera av partierna är delade.

Centerledaren Maud Olofsson, som till skillnad från de andra borgerliga partiledarna vill ha ett nej, är mer kritisk till Perssons kommentarer.

Sluta dribbla med folkomröstningen. Bara för att resultatet verkar gå honom och jasidan emot behöver inte felet ligga i folkomröstningen. Det som förlorar på det är demokratin. Vi ska alla vara stolta över att vi kan ha en folkomröstning i en så pass viktig fråga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!