"Jobbet för tungt för de unga"

Allt färre ungdomar lockas av utbildning inom lantbruksnäringen. Samtidigt råder en skriande brist på välutbildad arbetskraft.Läget är så allvarligt att många mjölk- och svinproducenter tvingas sluta.

Malmö2003-07-30 06:03

Johan Kjellin var fram till helt nyligen mjölkproducent med 70 kor på gården Björkeby utanför Mariefred.

Tillsammans med sin bror var han den tredje generationen i släkten som sysslade med mjölkproduktion på gården. Men i april i år beslutade han sig för att sluta med mjölkproduktionen eftersom det inte gick att få tag på en utbildad djurskötare.

- När jag inte fick tag på kompetent svensk arbetskraft försökte jag ordna arbetstillstånd till en man från Vitryssland. Men efter ett år gav jag upp. Det hela föll på den svenska byråkratin, säger Johan Kjellin som i dag i stället ägnar sig åt växtodling och entreprenadjobb.

Färre söker

Det råder inget tvivel om att det är kris i nyrekryteringen till lantbruksnäringen. De senaste åren har allt färre elever sökt sig till landets naturbruksgymnasier och av det fåtal som sökt har nästan lika många attraherats av hästskötselutbildningar som av mer traditionella utbildningar.

Allvarlig situation

- Det är för tungt arbete för ungdomarna i dag. Men då ska man veta att det ändå är väldigt mekaniserat. Men man blir skitig och svettig och då tycker de inte det är roligt längre.

-- Då är det roligare att ägna sig åt hästar och kaniner i stället, säger Johan Kjellin.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) är väl medvetet om allvaret i situationen och kommer därför de närmaste åren att göra en storsatsning på att ändra lantbruksnäringens image för att locka den yngre generationen.

- LRF antog nyligen en vision som säger att år 2010 ska den gröna näringen inta en tätposition vad gäller attraktionskraft för ungdomars yrkesval. De senaste årens statushöjning av kockyrket är en förebild för oss, säger Sören Larsson, planeringschef på LRF, till TT.

Ett viktigt led i denna satsning är att de större lantbruken ska vara goda förebilder som lever upp till de moderna krav som ställs på en arbetsgivare vad gäller personalpolitik, delaktighet och kompetensutveckling.

Arbetskraft

LRF har också dammat av sin gamla skolkontaktverksamhet och uppmuntrar klasser att göra besök på lantbruk samtidigt som skolorna förses med pedagogiskt material. Allt i syfte att fler elever ska välja naturbruksgymnasiernas utbildningar.

Men på kort sikt är troligen arbetskraft från andra länder räddningen för det svenska lantbruket.

- Här finns absolut en potential. Byråkratin kommer också att minska när en rad forna öststater blir fullvärdiga EU-medlemmar, säger Sören Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!