Yrkesfiskare upprörda över exportförbud

Den svenska fiskenäringen är upprörd över Livsmedelsverkets beslut att inte tillåta export av lax och sill fångad i Östersjön. Fångsterna från de södra delarna borde undantas eftersom dioxinhalterna där är betydligt lägre, resonerar man.

MALMÖ (TT)2002-08-01 03:15

Bakgrunden är EU:s nya gränsvärden för dioxiner, som trädde i kraft den första juli i år.

Sverige har tillsammans med Finland fått undantag från reg-lerna med motiveringen att hälsoriskerna med dioxin bättre hålls under kontroll genom kostråd än genom gränsvärden.

Därför kan Östersjöfisken fortfarande säljas inom landet, oavsett om gränsvärdena överstigs eller ej.

Men undantaget gäller inte export. Den 1 juli stängdes dörren för export av sill, skarpsill och lax till EU och den 1 oktober stoppas även exporten till tredje land, såvida inte landet i fråga uttryckligen sagt ja till att ta emot fisken. Hittills har inget land gjort det.

Halterna varierar

Samtidigt visar Livsmedelsverkets analyser att dioxinhalterna i Östersjöfisk varierar starkt beroende på var fisken fångats. I strömming från Gävlebukten överskreds gränsvärdena många gånger om, medan de få prover som tagits på sill och skarpsill utanför Bornholm ligger långt under gränsvärdet. Samma sak gäller för lax.

De svenska fiskarna anser därför att fisk från södra Östersjön borde undantas från exportförbudet, skriver Sydsvenska Dagbladet. Men Livsmedelsverket håller inte med.

-- Provtagningsunderlaget är för litet för att vi ska kunna fri-släppa fisk från södra Östersjön, säger Lars-Börje Croon, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Analyserna kostar mycket pengar, 10 000 kronor styck, och Lars-Börje Croon kan inte svara på om och när verket tänker göra fler analyser.

Punkterar delar

Samtidigt riskerar exportförbudet att punktera delar av den svenska fiskerinäringen.

-- Laxen är viktig för våra kustnära fiskare. Kan de inte sälja sin fisk till exportmarknaden när säsongen drar igång så blir det katastrof, säger Jan-Erik Holmberg på Sydkustfiskarnas Centralförbund.

Danska fiskare

Enligt honom kan danska fiskare dra upp exakt samma laxar ur Östersjön och sälja dem på hemmaplan.

-- Danskarna har aldrig gjort några provtagningar utan bara hänvisat till att de inte har några dioxinproblem.

Samma sak gäller för sillfisket som, enligt Jan-Erik Holmberg, för närvarande ger någorlunda hyfsad avkastning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om