Terrormisstänktasökte asyl i Sverige

De två terroristmisstänkta män som sitter inspärrade i Malmö sökte asyl redan i slutet av maj. Efter några dagar i förvar släpptes de innan de så småningom greps av Säpo. Migrationsverket misstänkte aldrig att de kunde ha samröre med någon internationell terroristorganisation.

MALMÖ (TT)2002-06-11 05:24

-- Vi fattade beslut om förvar på de sedvanliga grunder som gäller för asylsökande. Därefter fanns det ingen grund för oss att hålla dem kvar, säger Sverker Lemark, ställföreträdande enhetschef vid en av Migrationsverkets asylenheter i Malmö till TT.

Därefter har dock myndigheten varit Säpo behjälpligt med information som rör de båda männen och deras asylansökan.

Männen är enligt vissa uppgifter statslösa palestinier och de kom till Sverige via Öresundsbron. I torsdags greps de av Säpo och hålls i förvar efter ett beslut i fredags av justitieminister Thomas Bodström.

Senast på fredag i nästa vecka blir det förhandling i Stockholms tingsrätt där frågan om fortsatt förvar kommer att tas upp.

Vill inte kommentera

På måndagseftermiddagen hade ingen av de misstänkta träffat sina offentliga biträden. Advokat Per Stadig, som biträder den ena av dem räknar med att få träffa sin klient under tisdagen. Han räknar med att de terroristmisstänkta flyttas till huvudstaden då.

-- Jag kan tyvärr inte kommentera någonting förrän jag träffat min huvudman, säger Stadig till TT.

När Säpos utredning blir klar är det regeringens sak att fatta beslut om männen ska utvisas eller inte. Det är också regeringen som bestämmer om männen ska hållas i fortsatt förvar medan utredningen pågår.

-- Tingsrättens slutsats ska i princip ses som ett yttrande, säger justitieministerns pressekreterare Björn Lindh.

Säpos misstankar går ut på att männen har samröre med icke namngivna terrororganisationer i Mellanöstern. Om dessa sammanslutningar i så fall finns med på EU:s lista över terrororganisationer är inte klarlagt.

Hastig utvisning

I december utvisades två terrormisstänkta egyptier eftersom Säpo misstänkte att de planerade terroraktioner i Sverige. Någon möjlighet att bemöta anklagelserna fick de aldrig. Den hastiga utvisningen kom i kölvattnet på den internationella kraftsamlingen mot terrorism efter den 11 september.

Det snabba beslutet kritiserades och många undrade om den svenska rättssäkerheten var satt ur spel. Advokat Kjell Jönsson biträdde en av egyptierna och han företräder även en av de terroristmisstänkta som togs i förvar i förra veckan.

-- Ur rättssäkerhetssynpunkt så överensstämmer inte den särskilda lagen om utlänningskontroll med de internationella instrument och konventioner som Sverige förbundit sig att följa, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!