Marinekolog Sture Hansson anser att politikerna borde lyssnat på forskarna för länge sedan.
-- I årtionden har biologer yrkat på minskade fångstkvoter, ändå sattes kvoten för i år 125 procent högre än forskarnas rekommendation.
Östersjön är havet som redan utan rovfiske och föroreningar erbjuder torsken ett ganska ogästvänligt liv. Salthalten är låg och vattenutbytet genom syrerika strömmar från Västerhavet är egentligen otillräckligt för att torsken ska trivas riktigt bra.
-- Helt naturliga fenomen, men som gör att torskens förutsättningar att fortplanta sig framgångsrikt i Östersjön är knackiga redan i grunden. Sedan har utsläppen av kväve och fosfor försämrat syresituationen, säger Sture Hansson, marinekolog vid institutionen för systemekologi vid Stockholms universitet.
Att torsken nu riskerar att helt utplånas anser Hansson beror på ett alldeles för intensivt fiske.
-- Om politikerna bara för fem år sedan hade lytt biologernas råd om minskade fångstkvoter så skulle situationen varit mycket gynnsammare i dag.
Miljöpolitik drivs på flera decenniers sikt, anser han, medan minskade torskkvoter eller en säsongs fiskestopp kan införas direkt. Och här menar han att Sverige har alla möjligheter att gå före med ett fiskestopp. En säsongs stopp skulle hjälpa torsken väldigt mycket.
-- Situationen är ytterst allvarlig. Jämför med nordamerikanska New Foundland där torskbeståndet kraschade på samma sätt som nu i Östersjön. Sedan tio år är där totalt fiskeförbud av torsk, men den kommer ändå inte tillbaka i nämnvärd omfattning.
Det beror sannolikt på vad Hansson kallar ett havens regimskifte.
-- Det kan redan ha skett i Östersjön där skarpsillen, som är torskens huvudföda, har ökat explosionsartat när torsken minskat. Det allvarliga med det är att skarpsillen äter torskens ägg.
Även biologen Per-Olov Larsson, vid Fiskeriverkets havsforskningslaboratorium i Lysekil, anser att ett fiskestopp är nödvändigt, men lika viktigt är ett aktivt miljöarbete, säger han.
-- Lyckas vi inte begränsa tillflödet av fosfor och kväve till Östersjön så lyckas torsken förr eller senare överhuvudtaget inte alls med sin lek.
Redan i dag erbjuder bara ett enda område i Östersjön tillräckligt med syre för att kläcka torskägg.
-- Det ligger nordost om Bornholm och där råder totalt fiskeförbud mellan den 1 juni och den 31 augusti i år, men zonen behöver förstoras, säger Larsson.
Han tycker att området, som motsvarar en och en halv gånger Bornholms yta, egentligen är meningslöst litet.
-- Det var någon slags markering från Östersjöländerna för att visa sin insats för torsken.
När baltiska fiskekommissionen IBFSC möts igen i september tror Larsson att förbudszonen utökas. Ett förslag som även jordbruksminister Margareta Winberg skrivit in i sitt nya åtgärdsprogram för torsken.
-- Men att EU bara har en röst i kommissionen kan vara ett problem när Sverige, Danmark och Tyskland gemensamt driver en fråga och de övriga staterna Ryssland, Polen, Litauen, Lettland och Estland sätter emot med varsin röst, säger Larsson.
-- Samtidigt skulle ju alla slags beslut om fiskeuppehåll eller större nätmaskor förbättra bestånden och därmed fiskenäring och ekonomi, säger Larsson.