Måttlig influensa väntas i vinter

Influensan börjar avklinga på det södra halvklotet och här i norr är det snart dags att tänka på vaccinering. Experterna tror på en måttlig epidemi i vinter.

MALMÖ (TT)2002-09-27 08:26

-- Om det blir som vi förutsäger blir det en medelvinter, säger Annika Linde, läkare och influensaexpert på Smittskyddsinstitutet.

Men hon betonar att man ald-rig kan veta med säkerhet.

Produktionen av influensa-vaccin påbörjas ungefär ett halvår innan utbrottet förväntas komma.

Eftersom det finns många olika sorters influensavirus samlas experter vid Världshälsoorganisationen (WHO) till möten där de försöker förutspå vilka virus det blir. I genomsnitt har de fel en säsong av tio.

Denna höst innehåller vaccinet skydd mot tre virusstammar. Två av dem härjade här redan förra influensasäsongen, vilket gör att många troligen redan är immuna mot dem.

De heter A/Nya Kaledonien och A/Moskva.

Den tredje virusstammen som man tror kan vara i antågande är av så kallad B-typ. Den heter B/Hongkong och är ny för säsongen.

Det kan å ena sidan leda till att fler blir sjuka i den. Å andra sidan brukar virusstammar av B-typ inte ge lika stora epidemier som influensa A.

B/Hongkong brukar slå hårdare bland yngre än bland äldre.

-- Om den här nya sätter fart, skulle man kunna tänka sig att det blir lite mer sjukdom hos de yngre och lite mindre hos de äld-re, säger Annika Linde.

Även om den kommande influensan skulle bli måttlig kommer troligen ett par tusen människor i Sverige att dö i dess spår. Ännu fler kommer att hamna på sjukhus.

Därför bör äldre människor och de som lider av hjärt- eller lungsjukdomar gå och vaccinera sig nästa månad, tycker Annika Linde.

Influensan brukar dyka upp i Sverige någon gång mellan mitten av oktober och början av januari.

Kulmen kommer vanligtvis ungefär sex veckor efter det att de första fallen rapporterats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om