På onsdagen beslutade en oenig kommunstyrelse att skicka det alkoholpolitiska förslaget till socialdepartementet som en kommentar till den nationella handlingsplanen för alkohol och narkotika. Så här reagerade folkhälsoministern på det smått kontroversiella förslaget:
-- Så länge det gäller sänkta alkoholskatter har regeringen redan sagt att det inte längre går att upprätthålla de höga skatterna och där håller jag med. Vill Malmöpolitikerna ifrågasätta monopolets distribution så är jag emot, säger Morgan Johansson till TT.
Förutom sänkta alkoholpriser vill Malmöpolitikerna ha fler Systembutiker alternativt Systemhörnor i vanliga livsmedelsbutiker som förhoppningsvis ska hejda folks inköpsresor utomlands.
En stor del av skåningarna -- och även andra i södra Sverige -- åker regelbundet till Danmark och Tyskland och köper stora mängder alkohol av alla sorter.
Dessutom säljs en ansenlig mängd i utlandet inhandlad alkohol på den svarta marknaden. En del langar till sina egna grannar, andra levererar direkt till arbetsplatser och skolor och vissa närbutiker säljer starköl, vin och sprit över disk.
-- I dag har vi inte kontroll. Bara 28 procent av alkoholen här nere säljs på Systembolaget. Då finns i realiteten inget detaljhandelsmonopol längre, säger Mats Glans, projektledare på Malmös folkhälsoenhet som varit med om att arbeta fram yttrandet.
Men folkhälsoministern gillar inte tanken på alkoholförsäljning ute i butikerna:
-- Jag tror inte att det är brist på tillgänglighet som gör att skåningarna åker utomlands och handlar -- det handlar nog i stället om priset. Redan nu har butikerna svårt att hålla på åldersgränserna när det gäller folk-ölet, säger Johansson.