Han förnekar att det handlar om ett trick från odlarnas sida för att trissa upp priserna inför årets största jordgubbshelg.
-- Priserna lär i alla fall hamna på 30--35 kronor litern, säger han.
Värmen i april gjorde att det såg ut att tidigt bli en rik tillgång på svenska bär, men när vädertypen med kyliga nätter nu tycks ha etablerat sig rejält hinner många jordgubbar inte mogna fram till nästa fredag.
-- Och det ser ut som om vädret ska fortsätta, säger Calle Ericsson som precis som andra odlare flitigt håller sig uppdaterad med SMHI:s prognoser.
Skörden av jordgubbar på friland pågår ännu i stor omfattning bara i Skåne och Blekinge. Odlarna på Öland är klara att sätta i gång vilken dag som helst. Calle Ericsson och hans medhjälpare i Västmanland plockade de första bären för någon dag sedan. På hans plantor finns också gott om knoppar som kan vara färdiga jordgubbar om drygt en månad.
-- Men vi är extremt väderberoende. Kommer det ett högtryck med en temperaturhöjning på fyra, fem grader går det fortare.
Det är torrt i vissa delar av landet, men den som odlar jordgubbar i kommersiell skala har i regel också ordnat med bevattning. Att solen inte skiner särskilt mycket har enligt Ericsson heller inte så stor betydelse. Det är mer ljuset än solen som lockar fram sötman i bären.
Det finns omkring 700 företag med jordgubbsodling, från Skåne till Norrbotten. På en areal av 2 700 hektar producerar de cirka 20 000 ton per år. Vid sidan av frilandsodling satsar alltfler på odling i växthus eller tunnlar av plast. Det ger en längre säsong och chans till dubbla skördar i södra Sverige.
Calle Ericsson har jordgubbsodling som komplement till vanligt lantbruk och satsar enbart på friland. Han har hållit på i 30 år och berättar att han tröttnar varje år.
-- Mitt uppe i säsongen und-rar man vad man håller på med. Då är odlingen till salu många gånger om.