Konstgjord ö sjuder av liv

Det var inte bara medias representanter som var nyfikna på det unika växt- och fågelliv som utvecklats på den konstgjorda ön Pepparholm i Öresund. En mängd sälar dök också upp vid fredagens visning.Karin Olsson/TT

MALMÖ (TT)2002-07-08 05:23

Och visst fanns det saker att titta på. När Skånes Botaniska förening i juni gjorde sin årliga inventering av växtlivet på ön fann man 28 arter som inte tidigare observerats på Pepparholm.

Ön som är fyra kilometer lång byggdes av muddermassor när bro- och tunnelförbindelsen över Öresund konstruerades och sedan dess har man låtit naturen ha sin gång.

-- Pepparholm är så vitt jag vet enastående i världen. Inte någon annanstans har man byggt en så stor ö i ett naturreservat och inte låtit allmänheten ha tillträde, säger Öresundsbrokonsortiets miljösamordnare Hans Ohrt.

Bland annat trivs den ovanliga växten klådris på ön. Växten har bara påträffats en enda gång tidigare i Danmark och är också mycket sällsynt i Sverige där den är fridlyst. Hylsnejlika och mursenap är andra speciella arter som den blomsterkunnige kan hitta i den kalkrika jorden.

Även många ovanliga fåglar lever på Pepparholm. Det bekräftades av en besiktning av ön som varje år görs av Öresundsbrokonsortiet i samarbete med Köpenhamns amt och Kastrups flygplats.

-- Här häckar hotade fågelarter som skärpiplärka och småtärna, vilket vi tycker är mycket spännande att följa, säger Ohrt.

Under visningen konkurrerade ett stort gäng sälar med växterna och fåglarna om journalisternas uppmärksamhet

-- Det var väl en tio, tolv stycken som verkade vilja vara med. De strök i vattnet runt ön och särskilt en hoppade upp och kikade på oss, berättar Ohrt.

Inventeringen av öns djur- och växtliv är inte avslutad och först i slutet av året kommer en komplett lista av flora och fauna på Pepparholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om