Jurister som granskat parternas affär anser inte att Kockums behöver fullgöra avtalet enligt de gamla villkoren.
År 1997 undertecknade FMV och Karlskronavarvet, som ägs av Kockums, ett avtal om konstruktion och tillverkning av en svävare för snabba marina trupp- och materieltransporter. Svävaren, som är byggd i kompositmaterial, levererades 1999 och används nu av kustjägarna.
I avtalet finns en option på ytterligare sex svävare. FMV vill utnyttja denna och beställa tre svävare till enligt ett i förväg fastslaget pris. Men Kockums säger nej av två anledningar.
-- För det första har vi fullt i vår kompositverkstad där vi bygger Visbykorvetterna, vilket är ett arbete som måste prioriteras. För det andra kan vi inte bygga till det gamla priset utan att gå med förlust, säger Kockums informationsdirektör Kjell Göthe till TT.
Jurister som på Kockums uppdrag har granskat avtalet har kommit fram till att optionen på svävarna inte behöver fullgöras enligt de gamla villkoren, skriver Dagens Industri.
-- Jag vill inte gå in närmare på varför eftersom läget är känsligt. Vi för just nu diskussioner med FMV och vår grundinställning är att vi ska hitta en lösning -- förhoppningsvis i höst, säger Göthe.
Hur stor förlusten skulle bli om svävarna skulle byggas enligt villkoren i avtalet från 1997 vill han inte kommentera.
-- Vi har ett uppdrag av försvarsmakten att anskaffa svävare, vi har ett kommersiellt giltigt avtal med Kockums och vår inriktning är att avtalet på något sätt kommer att fullföljas, säger FMV:s informationschef Kurt Svensson till tidningen.
Det är inte bara svävarna som blivit dyrare än beräknat. Även kostnaden för de korvetter av typen Visby som FMV beställt blir betydligt högre än vad FMV ursprungligen skulle betala. Efter många och långa förhandlingar nådde parterna en kompromiss.
-- Vi är de första i världen som bygger enligt den här nya tekniken och vad gäller Visbykorvetterna blev både konstruktionen och produktionen dyrare än vad vi räknat med. Vi gör inga prototyper, därför är det svårt att beräkna kostnaden. Men det hindrar inte att vi ska beräkna rätt. Vi har sett över våra rutiner efter det här, säger Göthe.
Även Visbykorvetterna, så kallade smygfartyg, byggs i kompositmaterial vilket gör dem mycket svåra att upptäcka med radar och IR-spaning. En korvett levererades till FMV i juni i år och ytterligare fartyg är under byggnad.