-- När färjorna gick var det lättare. Nu har vi en flerfilig motorväg rakt in i landet, säger Jan Hedlund, tillförordnad chef för gränsskyddet i Skåne.
Under perioden januari--maj i år gjordes vart tredje narkotikabeslag i Sverige på Öresundsbron. Under samma period 2001 var det bara vart fjärde beslag som skedde vid bron.
Cannabis, amfetamin och heroin tillhör de vanligaste drogerna, tillsammans med stora mängder alkohol.
Öresundsbron har försvårat tullens arbete. Vid högtrafik kan betalstationen vid Lernacken ha sex filer öppna för trafikanter och då hinner tullpersonalen helt enkelt inte med.
-- För vår del har det blivit en stor arbetsmiljöfråga, också med tanke på personalens säkerhet. Ibland försöker smugglarna smita från kontrollerna, vilket innebär ökad risk för vår personal, säger Hedlund.
Visserligen har det blivit lättare för smugglare att ta sig in i Sverige, men Hedlund tror ändå inflödet av narkotika hade varit detsamma även utan bron.
-- Ökningen beror på större rörlighet i Europa och på Sveriges EU-medlemskap, säger han.
Öresundsbron har blivit en populär motorväg inte bara för narkotika utan även för människosmuggling.
-- När de väl lyckats ta sig in i Schengenområdet längre söderut i södra Europa är det fritt blås ända in i Sverige, säger Anders Svensson, kriminalinspektör hos Malmöpolisens utlänningsenhet.
Tre gånger i år har polisen gjort slumpmässiga kontroller vid bron och samtliga gånger har man tagit in människor som illegalt försökt ta sig in i landet. Svensson är övertygad om att människosmuggling är ett dagligt förekommande brott på Öresundsbron, oftast med personbilar och någon enstaka gång med mindre bussar.
-- Vi har mycket små möjligheter att kontrollera det och mörkertalet är säkert enormt stort.