Diplom för stöd till hotade grodor

Tre mottagare av 2002 års Groddiplom offentliggjordes på måndagen av länsstyrelsen i Skåne. Mottagare är Vägverket, Skov- och naturstyrelsen i Danmark och forskaren Claes Andrén.

MALMÖ (TT)2002-10-08 04:36

Groddiplomet har instiftats av länsstyrelsen i samarbete med Naturvårdsverket och Världsmiljöfonden. Syftet är att uppmärksamma insatser för att bevara hotade groddjur.

Vägverket belönas för sina insatser för att ordna säkra passager vid vägar, bland annat de uppmärksammade grodtunnelprojekten vid Öjared utanför Göteborg och Fjugesta utanför Örebro.

Skov- och naturstyrelsen får belöningen för ett samarbete som lett till import av danska ägg från klockgroda för uppfödning i Sverige och senare utsättning i Skåne. Enligt länsstyrelsen kan skåningarna tacka danskarna för att den skånska populationen av klockgroda nu växer ut och utvecklar sig av egen kraft.

Claes Andrén belönas för ett flerårigt internationellt grod- och kräldjursarbete, där han kombinerar forskning med praktiska insatser. Bland annat har han medverkat i kartläggning och restaurering av bestånden av groddjur i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om