Det finns människor som sätter i system att låta bli att betala sådant som tv-avgift, p-böter och försäkringspremier. Men Krister Lagerquist, avdelningschef på Trafikförsäkringsföreningen (TFF), anser att sådant inte är utmärkande för den som kör utan trafikförsäkring.
-- De är i allmänhet inga skurkar. Vårt intryck är att det ofta är vanliga människor som kanske varit lite extra slarviga, säger han.
En vanlig orsak är okunskap. Människor tror att de inte behöver betala försäkringen om bilen inte används.
-- Men det spelar ingen roll om bilen körs eller inte. Den ska vara försäkrad såvida den inte är avställd, säger Lagerquist.
En annan vanlig orsak kan vara missförstånd mellan säljare och köpare vid en privat bilaffär. Eller också försöker människor som har ont om pengar chansa på att inget ska hända och kör därmed medvetet utan försäkring.
Men det är en dålig strategi, för i praktiken blir det betydligt dyrare.
TFF, försäkringsbolagens gemensamma organisation, får dagligen rapporter från Väg- verket om oförsäkrade ford- on.
TFF går då på ägaren med ett krav på 70 kronor i avgift för varje dygn som fordonet är oförsäkrat. Det blir över 2 000 kronor per månad och kan jäm- föras med priset för en trafik- försäkring, som ligger kring fem kronor dygnet.
Om man inte betalar avgiften lämnar TFF ärendet till kronofogden för indrivning. En sjättedel av alla kronofogdeärenden 2001--2003 gällde just obetald trafikförsäkring. Under de åren hamnade 125 000 fordonsägare i fogdens register för obetalda trafikförsäkringsavgifter och deras genomsnittliga skuld var 6 000 kronor.
Från och september lyfter Vägverket också fram trafik- försäkringsplikten på fordonens registreringsbevis och föreslår dessutom att frågor om plikten tas upp i teoriprovet för körkort.