Ett trygghetsboende står högt upp på önskelistan.
– Det finns redan en tomt med plats för fem lägenheter, säger Anna Jamieson som är ordförande för Centerpartiet i Boxholm.
– Och ytterligare boenden kan byggas på Pelarberget och på kyrkans mark. Det skapar jobb och mer underlag för vardagsservice.
Privata familjedaghem i Malexander skulle ge möjlighet för unga familjer att bosätta sig i samhället – gärna profilerat mot djur och natur, så det blir ett bondgårdsdagis.
Flera byggbara tomter behövs också, liksom möjlighet till livsmedelshandel året runt – kanske med matkasseleveranser från Boxholm, en självscanningsbutik eller någon annan lösning.
Den här önskelistan är ingenting Centern har hittat på, utan är resultatet av en enkät till Malexanderborna själva.
– Vi motionerade i fullmäktige om Lokala utvecklingsplaner för orterna på landsbygden, berättar Anna Jamieson, som skulle användas för strategiska beslut i kommunen, och ligga till grund för översiktsplanen. Många tyckte att det var en bra idé. Men ingenting hände.
– Så då körde vi själva. Det är äkta gräsrotdemokrati, och det gillar vi.
Alltså: en enkät till Malexanderborna, besvarad av 72 personer, och så ett möte därefter för att skapa underlag till en rapport.
– Nästa gång kör vi samma sak i Strålsnäs. Vi har träffat lokala föreningar och en enkät har delats ut. Senare i höst genomför vi samma process i Rinna-Ekeby, och till våren räknar vi med att göra en liknande enkät i Boxholms centralort.
Utvecklingsplanerna blir ett väldigt bra beslutsunderlag för politikerna, menar hon.
– Ja. Här får de en bild av vad som rör sig i bygden, hur framtiden kan se ut och vad som kan förbättras.
Malexanders stora fördelar är naturen, stillheten, närheten till sjöar och så gemenskapen, det visar enkäten. Eftersom det finns bredband går det också bra att jobba på distans.
Men allt är inte perfekt. Kommunikationerna kan bli bättre, mer satsning på turism och annat företagande behövs, och därtill alltså fler boenden för såväl gamla som unga familjer. Ett av förslagen är att förverkliga den projekterade Strandpromenaden, ett annat att satsa på en lokal "vaktmästare" som kunde skotta snö och klippa gräs, sköta de kommunala fastigheterna, badplatserna och annan service.
– Det är ingen brist på engagemang på landsbygden, säger Anna Jamieson, och det vill vi ta vara på.