Gatstugan ligger vid landsvägen genom Malexander. Det har den alltid gjort men landsvägen gick förr på andra sidan huset, och rätt över det som i dag är verandan på Svea hotell och café.
– Det kallas "körset" i Malexander, berättar föreningens ordförande Johan Wahlqvist.
Landsvägen som var en krokig grusväg på den tiden korsade här Hammarvägen och infarten till kyrkan. Johan öppnar hänglåset och bjuder in. En reporter – om så under medellängd – bockar djupt av tacksamhet, men även för att slippa slå skallen i dörrkarmen. Så är man inne i den lilla stugan som från början bara bestod av ett enda rum med öppen härd vid ena gavelväggen. Senare har den förlängts med en förstu och ett minimalt kök.
– Här bodde tio fattiga i samma rum, säger Johan Wahlqvist.
Han berättar att det finns uppgifter om att det från början varit en orgeltramparbostad, och låg också på Klockaregårdens mark. I början av 1900-talet flyttade fattighjonen in.
Det var kungen som bestämde att varje socken skulle ha ett fattighus. Innan hade gårdarna delat på ansvaret att husera medellösa sockenbor. Redan i slutet av 1600-talet hade ett första fattighus byggts där Sveas kafé ligger idag. Det brann flera gånger och ersattes troligen med Gatstugan. På 1930-talet var den ett av de första husen som kom i den nybildade hembygdsföreningens vård. Sen har det rullat på. Klockaregården, Södra Sand och en rad andra torp och gårdar i trakten har tillkommit så att det nu är 18 byggnader som föreningen sköter.
– Det är mycket jobb. Och kostar mycket pengar.
Renoveringen av Gatstugan har man fått bidrag från EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling och från länsstyrelsen. Men det har krävts antikvarisk hjälp och det var inte okej att medlemmarna själva hjälpte till med arbetet. Renoveringen måste göras av sakkunniga hantverkare. De ruttna stockarna i östra gaveln har bytts ut. Panelbrädorna har fått kortas då de var dåliga i nerkanten. I stället har man skapat en bröstning med liggande så kallade offerbrädor nedtill. Invändigt har väggarna putsats.
Totalt är det en budget på 400 000 kronor. Cirka 80 procent har man fått bidrag till. Men det har kommit privata bidrag och donationer för att täcka resten. Stugan verkar vara byggd på platsen. Prov har tagits för dendrokronologisk tidsbestämning. Träden som blivit husets timmerstockar höggs ned 1817. Huset tros ha byggts 1818 och är därmed ett av Malexanders äldsta hus. Kyrka fanns redan på 1300-talet men den ståtliga byggnad som finns i dag byggdes upp efter kyrkbranden 1929.
– Vi har haft två år med små möjligheter till intäkter. Midsommar, loppis och Sommarodd är annars våra stora inkomstkällor. Plus visningar och guidningar, säger Johan och passar på att visa både Södra Sand och Klockaregården där sockenstämma hölls och där det även varit skola.
En del småfix återstår på Gatstugan. Vindskivor ska färdigstrykas med linoljefärg i vår när det blir torrare. Stugan ska städas ur och inredas. Marken runt huset ska fyllas ut där man grävt bort buskar som trängt sig in mot väggen.
– Någon gång i vår eller försommar blir det invigning. Då har vi tänkt ha en utställning om hur fattigvården fungerade från 1600-tal och framåt.
Kanske kommer man då även berätta om socknens andra fattigstuga, på prästgården Tumbos marker, där de bråkigaste hjonen fick bo.