Magnus Waljanson: Elavbrott

13 december 2013 08:44

Ny bok

Magnus Waljanson

Elavbrott. En högspänningsroman

Linnefors förlag

I gränstrakterna mellan Hälsingland och Dalarna inträffar mystiska händelser. Två mineralprospektörer försvinner spårlöst i en skogsterräng. En elreparatör förlorar förståndet i åsynen av dansande älvor. Flygplan som flyger över samma område får elbortfall, en helikopter kraschar och all elektronik slås ut. Samtidigt visar sig märkliga varelser. Skogen är bemängd av mytologiska figurer från svensk folktro och forntid.

Kenny Lang

För kommissarie Kenny Lang börjar ett mödosamt och skrämmande arbete i en katastrof som bara växer i omfång. Till hans hjälp finns bland annat AT-läkaren Åsa Birgersdottir-Quartin vars isländska namn antyder en viss samhörighet med allt det övernaturliga som äger rum vid tiden för fullmåne.

När Magnus Waljanson, musiker och illustratör, debuterar med sin roman gör han det minst sagt med besked. Den värld han skapar med mystiska gestalter är dramatisk och gåtfull. Här trängs asatro med ufon och kungabrev från Gustav Wasas tid. Allt i gränslandet till befolkat samhälle och djupa skogar. Miljön skulle lika gärna kunna vara den kring Malexander där författaren själv är bosatt.

För mastig

”Elavbrott” är en roman med drag av fantasy men i en samtida miljö och med en vardaglig kontext. Det blir lite som en blandning av Arkiv X, Twin Peaks och Hasse Alfredson och Tage Danielssons film "Äppelkriget". Mitt i det kusliga finns det en slags humor eller ironi som för tankarna till den sistnämnda filmen. Romanen är välskriven. Ibland förvirrar ortsnamnen som jag gärna skulle vilja placera på andra ställen i Sverige.

Omfånget är i mastigaste laget som hos många andra samtida författare. Intrig och miljö hade mått väl av en förtätning i själva berättandet, eftersom mystik och pratighet inte går särskilt väl ihop.

Trots det är ”Elavbrott” en roman som har det jag tilltalas av hos många debutanter på mindre förlag: idérikedom och personligt tilltal. Läsvärd!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!