Universiteten tar tag i studentfusket

Det har blivit allt vanligare att svenska studenter fuskar till sig högskolepoäng genom att plagiera andras texter rakt av. Bästa botemedlet är att gå till botten med studenternas syn på kunskap, anser Håkan Hult, som skrivit en rapport om studentfusk.

Lund (TT)2004-01-26 18:32

På måndagen träffade han universitetslärare i Lund som ville diskutera fusk och plagiat. Det är en fråga som man nu på allvar börjar ta tag i inom universitetsvärlden.

Det har blivit både lättare och mer frestande att plagiera, konstaterar Håkan Hult. Studenterna förväntas under studietiden producera alltmer eget material, i form av uppsatser, så kallade papers och hemtentor.

Samtidigt har internet medfört fri tillgång till allehanda texter.

- Det är många studenter som likställer information med kunskap. På nätet och på många andra ställen finns det information, men för att göra det till kunskap måste man jobba. Många tror att man inte behöver det, säger Håkan Hult till TT.

Redan i grundskolan

Här har även lärare inom grundskolan och gymnasiet ett stort ansvar, tycker han. Redan på dessa nivåer sätter eleverna ihop egna texter och många plockar friskt från internet. Då handlar det oftast om kortare texter, där plagiat är ännu svårare för lärarna att avslöja.

Numera hör det också till vardagen för ungdomar att ta för sig av det man vill ha på internet av både film, musik och texter, utan att fundera över upphovsrätten. Allt detta sammantaget kan leda till att det växer fram en ny kunskapssyn, tror Håkan Hult.

Det finns ingen riktig samsyn bland lärarna om vad som är fusk och plagiat, enligt en undersökning som Håkan Hult gjorde tillsammans med sin dotter Åsa Hult bland lärare på Linköpings universitet.

Lärare tveksamma

Fuskar till exempel den student som refererar till en källa i en bok utan att själv ha läst originalkällan? Är det fusk att med egna ord återge det man hämtat i någon annans text, utan att ange varifrån man hämtat underlaget? Många av de tillfrågade lärarna svarade att de var tveksamma, en del svarade ja och andra nej.Och lika stor var villrådigheten bland de tillfrågade studenterna.

Någon riktig rättssäkerhet finns därför inte för svenska studenter. Vissa lärare som avslöjat plagiering väljer att anmäla det till rektor. Det kan leda till både varning och avstängning från studierna. Andra lärare nöjer sig med att diskutera saken med studenten och ge en chans till bot och bättring.

Osäkerheten är därför stor om hur mycket det egentligen fuskas på svenska högskolor och universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om