Ekfors kraft AB:s vägran att tända gatljusen i delar av Tornedalen fick stor betydelse när frågan om tvångsinlösning av företaget behandlades av fastighetsdomstolen.
Mörkläggningen visar att fler av Ekfors kunder kan riskera att bli bortkopplade från nätet, hävdade Energimarknadsinspektionen under måndagens förhandling.
Det där är smutskastning från myndigheternas sida. Vi har aldrig frånkopplat någon utom när betalningen brustit, sade Ekfors krafts ägare Mikael Styrman.
Det är Energimyndigheten genom Energimarknadsinspektionen som ligger bakom kravet att den kontroversielle Mikael Styrmans företag ska lösas in av staten.
Rättegången i Luleå tingsrätt är unik. Det är första gången staten begär tvångsinlösen av ett kraftföretag.
Ekfors kraft har omkring 3 500 kunder i Övertorneå och Haparanda, och ett omvittnat välskött elnät.
Men Mikael Styrman har inte följt reglerna, bland annat när det gäller rapportering av vilka tariffer som tillämpas, och inte heller anslutit kunder, trots lagakraftvunna domar.
Ekfors har också periodvis drivit verksamhet utan att ha koncession (tillstånd) för det.
Myndigheterna har gjort två försök att tvångsförvalta Ekfors, men anser att det nu krävs byte av ägare för att få företaget att fungera enligt reglerna.
Frågan är hur regelbrotten drabbat kunderna.
Ekfors har ju inte rapporterat in tarifferna, så vi vet inte om kunderna betalar för mycket. Men vi får nästan dagligen telefonsamtal från människor som undrar över tarifferna. Men de vågar inte bestrida dem, en del av rädsla för att bli frånkopplade, säger Per Wenna, tillförordnad chefsjurist vid Energimarknadsinspektionen.
Många klagomål handlar om en 33-procentig höjning av nätavgiften förra året. Ekfors meddelade att orsaken till höjningen var de kostnader som bolaget drabbats av till följd av att länsrätten beslutat om tvångsförvaltning av bolaget.
När Ekfors kraft vägrade tända gatubelysningen i delar av Tornedalen i vintras var orsaken en olöst tvist om priset för tjänsten.
Den medförde bland annat att skolbarn i Övertorneå och Haparanda utrustades med reflexvästar eller ficklampor för att förebygga mörkerolyckor. Samtidigt sänktes hastigheten på vägarna i Övertorneå kommun.
Måndagens rättegång drog ut på tiden och vid 17-tiden hade ännu inte pläderingarna inletts.