Snö och kyla är på väg att bli grunden för en ny basindustri i norra Sverige.
Den snabbt växande vintertestningen av bilar har följts av flyg- och tågtester, och nästa steg kan bli att i stor skala erbjuda vinterutbildning för utländsk militär.
Det är det spår som är hetast just nu, förutom fordonsindustrin. Volym- och tillväxtmässigt finns det en betydande potential när det gäller militär vinterutbildning, säger Carl-Johan Korsås, näringsdepartementet.
Bara regeringen klarlägger vilka länder som är välkomna, och vilken bestyckning de får ha med sig, kan det här komma i gång redan nästa vinter. Intresseförfrågningar finns, bland annat från Tyskland, säger han.
Carl-Johan Korsås arbetar på regeringens uppdrag för att stärka de nya vinteranknutna näringarna i Norrlands inland.
Behovet av militär vinterutbildning har ökat i takt med att fler länder deltar i internationella insatser, resonerar Korsås.
Viss utbildning av utländsk trupp förekommer redan i dag. Förslag på hur utbildningen ska växa och organiseras kommer han att lämna i en slutrapport till regeringen. Den ska vara klar den sista februari.
På längre sikt kan Norrlands inland också bli platsen för vinterutbildning av europeiska stridspiloter. Sverige har anmält intresse för att få en av baserna för den planerade utbildningen.
Vintertestning av militärt material vid det jättelika robotskjutfältet i Vidsel tros också kunna bli en växande bransch.
Men än så länge är det testning av bilar och fordonsutrustning som är störst inom det nya vinteranknutna näringslivet.
Verksamheten har sakta men säkert vuxit sedan starten på plogade sjöisar i Arjeplog 1974. Årsomsättningen är nu omkring 500 miljoner kronor, och tillväxttakten 20-25 procent per år.
På helårsbasis ger testerna 500 jobb i testregionen, under vintersäsong sysselsätts 1 500 personer.
Testbranschen är nu så omfattande att man kan tala om framväxten av ett "Testicon valley" i norra Norrlands inland.
En egen infrastruktur har vuxit fram kring testningen, bland annat med ett bredbandsnät, biltestgymnasium, och kommande universitetsutbildning av testingenjörer.
De kommuner som finns i testområdet är nu på väg att bilda en gemensam ekonomisk förening, Swedish Lapland Test Region, för att bland annat marknadsföra testverksamheten.
I slutet av månaden ska kommunerna och Carl-Johan Korsås träffa statsrådet Ulrica Messing för att diskutera hur man ska gå vidare för att utveckla den nya näringen.