"Att vara man är att inte vara kvinna"

Det har sedan 1990-talet skett en snabb utveckling kring män och utseende. Ungdomar i dag är mer liberala och gränserna kommer att tänjas ytterligare, säger mansforskaren Ulf Mellström, gästprofessor på tema Genus, Linköpings universitet.

Foto:

Luleå2008-02-27 00:00

Ulf Mellström, gästprofessor på tema Genus, Linköpings universitet.

I 1700-talets franska hov pyntade sig både män och kvinnor med puder och peruker.

Då var utseendet viktigt och något som det lades mycket tid och pengar på. Så var det även i det svenska hovet under samma tidsera, berättar Ulf Mellström.

HBT-rörelsen bidrog

Men under 1900-talets industrialisering så blev utseendet mindre viktigt och män skulle ägna sig åt arbete i stället för att pudra näsan. Inte förrän i början av 1990-talet kunde man se en ny utmaning av könsrollerna.

En symbolisk vändning var Van Gils-reklamen, där en kostymklädd kvinna drog till sig en naken man, endast iförd en slips.

- Även HBT-rörelsen (homo- bi- och transsexuella) har bidragit till att sudda ut gränserna mellan manligt och kvinnligt, säger Ulf Mellström. De har visat att manlighet går att uttrycka på många olika sätt.

Ulf Mellström säger att ungdomar i dag är mer liberala än när han var i samma ålder, och han tror att gränserna kommer tänjas ännu mer.

Hot mot identiteten

Han hävdar samtidigt att det kommer att leda till tydligare grupperingar. Vissa grupper kommer att experimentera med könsrollerna mer än någonsin, medan motståndsgrupperna ljudligt kommer att uttrycka sitt missnöje.

Varför har vissa män fortfarande svårt att acceptera att andra män lägger tid på sitt utseende?

- Att vara man är att inte vara kvinna. Det är ett hot mot ens egen identitet, säger Ulf Mellström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om