Lokala företaget storsatsar

Trots flera dåliga somrar för svenska biodlare storsatsar Svensk Honungsförädling – Mantorpsföretaget öppnar snart ett nytt jättelager.

8 november 2017 21:09

– Det här är den största investeringen som vi har gjort på flera år, säger Lars Lifh, som sedan en månad tillbaka är platschef på Svensk Honungsförädling.

I våras började företaget att köra två skift för första gången. Nu är man i gång från klockan sex på morgonen till midnatt, varje dag. Och när det produceras mer behövs också större lagringsutrymmen.

– Vi var trångbodda. Tanken är att vi ska kunna lagra all råhonung som kommer in inomhus, säger Lars Lifh.

Till jul ska den 1 200 kvadratmeter stora byggnaden invigas (yttertaket håller precis på att färdigställas under vårt besök). På gården står pallar med tunnor fyllda med honung. Det är alltså bland annat dessa som ska stå under tak framöver.

– Det är inga problem för honung att stå ute, men vi kan inte garantera säkerheten på samma sätt om någon skulle ta sig in på området, säger Lars Lifh.

Svensk Honungsförädling samarbetar med biodlare över hela landet, och många utomlands. Hur bra en honungssäsong blir är svårt att veta på förhand. Det gäller att växtligheten kommer i gång på våren för att honungsbina ska få tillgång till nektar. 2017 blev ett uselt år.

– De sista tre åren har egentligen varit dåliga honungsår. Och det här året var det sämsta av dem. Det är ett problem att få tag i svensk honung i dag, säger Lars Lifh.

Men Lars Lifh ser ändå framtiden an. Efterfrågan på är stor bland konsumenterna.

– Skriket efter svensk honung är så stort att vi inte kan möta efterfrågan, säger han.

Störst i Sverige

Svensk Honungsförädling AB är Sveriges största förädlingsanläggning för svensk och importerad honung.

I dag produceras runt 2 000 ton honung här varje år och åtta anställda jobbar i dag på Mantorpsbolaget.

Företaget har haft många olika ägare genom åren. 2011 köptes det av Lindahls Invest, som även äger servicebolaget Svenska Biprodukter AB och Ostkompaniet AB, båda med bas i Jönköping.

Källa: Svensk Honungsförädling AB

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Nygren