Skatterna knäckte hans restaurang – blev en konkurs

Peter Roloff försökte få anstånd med att betala, men fick nej. Nu får Tättö Havskrog i Loftahammar slå igen på grund av konkurs.


Tättö Havskrog i Loftahammar, som Peter Roloff har drivit ihop med barnen.

Tättö Havskrog i Loftahammar, som Peter Roloff har drivit ihop med barnen.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/Anders Birgerson

Loftahammar2024-05-07 14:00

Det är en ledsen Peter Roloff som vi når på telefon på fredagsmorgonen. Han har just fått beskedet att företaget bakom restaurangen Tättö Havskrog, RG Kök AB i Västervik, kommer att försättas i konkurs.

– Det har varit bra tillförsel på gäster, men det är skatterna som haft ihjäl oss. Vi begärde anstånd med att betala in, men det fick vi inte. Jag försökte diskutera med dem på Skatteverket, och la fram en avbetalningsplan, men de köpte ingenting. De var stenhårda, säger han.

Det var på hösten 2019 som familjen tog över verksamheten. Till valborgsmässoafton 2020 öppnade de restaurangen, som Peter har drivit ihop med sina båda barn Emma Greus Roloff och Leo Greus. Han säger att företaget har stått på barnen, men han har jobbat där varje dag.

Under de här åren är det en hel del som de har tagit sig igenom tillsammans.

– Först fick vi pandemin och sedan elchocken. Men elräkningarna överlevde vi. Det är helt och hållet skatterna som knäckte oss.

Han vill inte gå in på vilka belopp det handlar om, men säger att det inte var några stora summor, utan det var principer det handlade om.

Nu vet han inte riktigt vad som händer:

– Det är konkursförvaltaren som avgör.

De får i alla fall inte hålla öppet restaurangen och han själv har en mängd tråkiga arbetsuppgifter framför sig.

– Jag har fyra sommarvikarier som jag måste ringa till och säga att det inte blir något. Så måste jag avbeställa musik och annat. Det är lite jobb nu framöver, konstaterar han.

Ambitionen är ändå att kunna komma tillbaka igen.

undefined
Emma Greus Roloff och pappa Peter Roloff i samband med en intervju i december 2022.

Fast han tycker att det känns trist att konkursen kom just nu, när de precis tagit sig igenom en lång vinter och såg fram emot sommaren. Det hade varit skillnad om det hade skett på hösten.

Tättö Havskrog har varit den enda restaurangen som haft öppet året om i Loftahammar.

Går det att överleva vintertid i Loftahammar?

– Ja. Vi har haft mycket utkörningar till fabriker och äldreboenden. Vi har haft ett fint stöd av Loftahammarsborna.

Dagen innan allt det här hände, hade vi faktiskt en intervju inbokad för att berätta om hur de har gjort för att överleva som restaurang på året-runt-basis i Lofthammar, och om den roliga, men stressiga, dagen i slutet på april när de fick 100 lunchgäster som ville äta raggmunk.

Men intervjun avbokades i all hast, och på fredagen fick vi veta varför.

Nu försöker Peter landa i det ledsamma som hänt med restaurangen.

– Det har varit som mitt tredje barn. Därför känns det extra svårt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!