Gröna rum vid kusten har ersatt havets blå böljor

När sommarstugan förvandlades till året-runt-boende fick Elisabeth Larsson betydligt mer tid för sin största hobby – och fingrarna har blivit grönare även för maken Per-Olof.

Kinesisk sekvoja är ett i Sverige ovanligt barrträd som fäller sina mjuka barr på vinterhalvåret.

Kinesisk sekvoja är ett i Sverige ovanligt barrträd som fäller sina mjuka barr på vinterhalvåret.

Foto: Peter Ericsson PE-Foto

Loftahammar2015-07-09 11:39

Deras lummiga och rumsindelade skapelse innehåller framför allt många ovanliga träd och buskar.

Under många år var det Per-Olofs stora passion – att åka båt – som gällde på somrarna.

De avverkade Göta Kanal sju gånger och hade en bryggplats vid Loftahammar på ostkusten.

Något som slutade med att paret 1971 köpte en sommarstuga i närheten.

Tio år senare sålde de huset i Jönköping och flyttade permanent till sitt älskade landställe.

Då fick Elisabeth betydligt större möjlighet att verkligen kunna ägna sig åt sin stora hobby.

– Jag hade pysslat en del under helger och på semestrar tidigare, men det var först när vi bodde här året runt som jag fick chansen att skapa den trädgård jag ville, berättar hon.

Från att mest ha varit gräs, fruktträd, grönsaksland och några få blomplanteringar har Elisabeth förvandlat den 2 700 kvadratmeter stora tomten till ett lummigt paradis.

– Per-Olof har stått för alla byggen, bland annat uterummet, pergolan, dammarna med en bäck emellan och en massa odlingsbänkar. Men han har även fått mycket mer gröna fingrar på senare år när intresset ökat, säger Elisabeth och ler.

Hon har gjort olika rumsindelningar i trädgården.

Bland annat finns parken (träd av olika sorter), woodland (mycket hostor och nysrot), japanska trädgården (gräs och dagliljor), pergolan (rosor, klematis, dagliljor), bersån (syrén), samt övre och nedre dammen (mellan dem par-tier med stor blandning av växter).

– Man skulle nog kunna beskriva den som en engelsk cottage garden. Det är väldigt lummigt och inte så stramt. Vi låter gärna de olika arterna växa i var-andra och fröså sig. Det ska vara så naturligt som möjligt. Vi har även en äng med bland annat påskliljor och trolliljor.

Flest sorter har de av dagliljor (ett 60-tal olika) och nejlikor (ett 30-tal olika). Men det Elisabeth gillar allra mest är ändå buskar och träd. Helst ovanliga sådana.

I skaran av de mest udda märks gulbrokigt (varigerat) tulpanträd, perukbuskar flera sorter, vitbrokig parkaralia, gult korstörne, kinesisk sekvoja, lindera och snödroppsträd. Dessutom finns en del korsningar av magnolior.

Genom Trädgårdsamatörerna besöker de både andra trädgårdar och plantskolor – samt har egna visningar. De åker ibland på bussresor utomlands till länder som England, Skottland, Polen, Estland och Lettland.

– En gång var det så fullt av medköpta växter att man inte ens kom fram till toaletten i bussen, skrattar Per-Olof.

Elisabeth är informationsansvarig för trädgårdsamatörernas årliga frösdistribution.

– Att följa hela vägen från frö till stor växt är väldig häftigt och mycket av tjusningen. Vi har en naverlönn som vi sådde från ett frö från Berlin. Och bredvid står en säkert 15 meter hög ek, som bara var en planta på 10–15 centimeter när vi planterade den för ungefär 20 år sedan, berättar makarna.

Som pensionärer finns mer tid att både jobba med och njuta av sitt verk.

– Problemet är att man inte har lika mycket ork längre. Men det är svårt att hålla sig borta när det är så roligt, ler Elisabeth.

Här bor

Namn: Elisabeth och Per-Olof Larsson.

Familj: Tre barn och tre barnbarn.

Bor: Hus i Loftahammar.

Yrke: Båda är pensionärer. Elisabeth säljer egenodlade växter på hobbybasis.

Tomtyta: 2 700 kvadratmeter.

Odlingszon: 2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!