Trädgården som är resultatet av ett brutet löfte

Det började med en damm – och slutade med en visningsträdgård. Över 400 kubikmeter jord har skeppats för att få ordning på den hopplösa bergstomten – och nu är den rena drömmen för en vatten- och växtälskare som Johnny Dahlgren.

Birgitta och Johnny på trappan till bron över dammen. Till vänster om dem står ett lärkträd och till höger ett bambuträd. I förgrunden växer rhododendron.

Birgitta och Johnny på trappan till bron över dammen. Till vänster om dem står ett lärkträd och till höger ett bambuträd. I förgrunden växer rhododendron.

Foto: Peter Ericsson

Loftahammar2021-08-07 20:00

När Johnny och hans fru Birgitta köpte sommarstugan i Loftahammars skärgård 1990 lovade han att inte anlägga någon stor trädgård.

De skulle pyssla med annat där – som att åka båt, sola, bada, fiska, umgås med familj och bara koppla av.

undefined
Birgitta och Johnny på trappan till bron över dammen. Till vänster om dem står ett lärkträd och till höger ett bambuträd. I förgrunden växer rhododendron.

Löftet höll bara i ungefär två år.

Sedan byggde Johnny en damm – och då var det kört.

– Jag var ju tvungen att göra det snyggt runtom med ett par rabatter och då upptäckte jag hur roligt det var att skapa en trädgård, ler han.

Problemet var att så gott som hela tomten bestod av berg. Den enda växtligheten var mossa, ljung, blåbärs- och lingonris.

Under flera år framöver transporterades totalt runt 45 lastbilar med jord och efter att även tagit dit jordsäckar uppskattar paret att de tillfört minst 400 kubikmeter jord sammanlagt.

– När jag byggde den första dammen var jag tvungen att spränga en del i berget. Men därefter har jag lagt all jorden över berget. På grund av att tomten är så kuperad är stora delar utburen med hinkar.

undefined
Till vänster en vit azalea ’Persil’ och i mitten en önskebrunn full av vatten, ett av Johnnys många byggprojekt. I den har han placerat Lotusnäckrosen – en av två i sitt slag i hela Sverige. Den andra finns i Uddevalla, dit paret reste och köpt det udda exemplaret. Den röda busken till höger om önskebrunnen är en bloddroppe och i bakgrunden ett träd med gulröda bigarråer.

Eftersom Johnny är barnsligt förtjust i vatten har han utgått från sina kära dammar.

Numera är de uppe i fyra stycken - två på framsidan och två på baksidan, samt en önskebrunn med vatten på ena långsidan av huset. I den växer en indisk lotus.

Mellan dammarna på både fram- och baksidan går också bäckar, som Johnny har gjort.

undefined
Potatisblomman (solanum) översållas av små, blålila blommor under hela sommaren. Den trivs bäst i sol eller halvskugga, på en lugn och skyddad plats i en näringsrik, väldränerad jord. Finns ofta att köpa uppstammad. Övervintras ljust och frostfritt.

Birgitta har inte alls samma intresse för växter som maken – men kan ibland vara med och ge smakråd.

– Jag varken planterar eller rensar rabatterna, sådant får Johnny sköta helt på egen hand. Men ibland diskuterar vi nya projekt tillsammans innan han sätter dem i verket, berättar hon.

När paret har visningar – som inträffar flera gånger varje sommar – blir många besökare förvånade.

– De flesta tror att det är jag som håller på mest, men hos oss är det ju tvärtom. Fast jag tycker att det är kul när vi får gäster och har i alla fall lärt mig vad många växter heter, säger Birgitta.

undefined
Vid rabatten intill husets uppfart växer bland annat det gula trädet solfjäderslönn, en rosa buskpion och praktbetonika. De två runda buskarna i mitten av bilden är mjölkklockor, som när de slår ut ger underbara blommor.

Hon hjälper även alltid till att plocka in de växter i huset på hösten som inte klarar vintern utomhus.

– Vi har byggt om ett uterum till vinterträdgård, där vi övervintrar de växter som inte kan vara utomhus vintertid. Det är bland annat två stora krukor agapantus, två potatisblommor (solanum), ett 40-tal pelargoner och ett bloddroppsträd, berättar paret.

Johnny är ingen stor samlare av sällsynta växter – även om han har en del udda exemplar.

– Både tulpanträdet och ett näsduksträd är ganska ovanliga och inget man ser i så många trädgårdar. Det gäller även vissa av våra magnoliasorter. Potatisblomman (solanum) i sig förekommer nog både här och där, fast oftast är den bara en halv meter hög och inte 2,5 meter hög som hos oss.

Men den som sticker ut mest är Lotusnäckrosen.

– Vi, Mandelmans och en man i Uddevalla är antagligen de enda i hela Sverige som har den. Birgitta och jag åkte dit och köpte näckrosen och den har som tur var klarat sig bra. Därför var det värt de 84 milen tur och retur, ler Johnny.

undefined
Gullregnsträdet lyser upp med sin härligt gula färg. Under ståtar en rhododendron ’Cunninghams White’. Till höger bredvid den av Johnny byggda bron över bäcken syns en ormbunke och längre bort rosa parkrhododendron. Som det mesta annat har Johnny byggt växthuset på egen hand. Längst fram i grusträdgårdsdelen står en japansk lönn i kruka och bakom den en buxbom. Till vänster en vit azalea och till höger en syrénbuske.

Den allra största favoriten är däremot hortensia – som de har ett 50-tal olika buskar av.

– Den är väldigt vacker och finns i flera olika färger. Frånsett den vita – som är en egen sort – avgörs färgen beroende på vilken jord plantan står i. Vid sur jord blir den blå, basisk jord rosa och vid en blandning lila.

Rhododendron finns i ungefär 45 olika sorter, azalea i ett tiotal och magnolia i åtta stycken.

– Det vi har mest av i antal är annars påskliljor, brukar vara runt 2 500 stycken på våren som bildar ett härligt gult hav, menar Johnny.

Antalet olika platser att slå sig ned på och njuta av skapelsen är sex stycken – det är bara att välja om man önskar sol eller skugga när den möjligheten finns.

undefined
Johnny tar en av dagens många rundor runtom i trädgården, här genom grusdelen med önskebrunn, till vänster syddracena cordyline australis och till höger vit azalea. Bakom den sistnämnda har de en tuja. Häcken längst fram är en buxbom.

Många människor i området passerar även förbi utanför för att se vad som blommar mest för stunden.

– Vissa har skojat och sagt att Johnny är mannen som fått berget att blomma. Fast det stämmer ju verkligen. Han har lagt ned ett enormt arbete. Och det gör han förresten fortfarande. Det är inga problem att veta var maken håller hus om dagarna, ler Birgitta.

Eftersom Johnny drivit eget som grafisk designer och även dokumenterat trädgården i form av bilder, passade han på att trycka upp en broschyr om sitt verk.

– Det innehåller även en karta över hela trädgården med växter, blommor, dammar, bäckar, pool, växthus och förstås även husen utmärkta, berättar han.

undefined
Till vänster på bron över framsidans damm har makarna agapanthus (kärlekslilja) i krukor. Till vänster i förgrunden växer hosta, till höger rhododendron och elefantgräs.
Vem bor här?

Namn: Johnny och Birgitta Dahlgren.

Familj: Ett barn och två barnbarn.

Läge: Sommarstugan ligger i Ytterby, Loftahammar. De bor även i ett radhus i Linköping.

Yrke: Båda är pensionärer. 

Yta på trädgården: Cirka 1 400 kvadratmeter.

Odlingszon: 2.

Det bästa med trädgården: Dammarna med tillhörande bäckar och det djurliv som följer med vatten. Att kunna lyssna till porlande vatten är ett måste i vår trädgård. Den kuperade tomten som ger trädgården en karaktär och vackra vyer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!