Upptäckten gjordes av den arkeologiska föreningen "Grävlingen", som sedan början av 1990-talet gjort utgrävningar i området. Grävledare är arkeolog Olle Hörfors vid länsmuseet i Linköping.
Vapengravar är väldigt sällsynta. Troligtvis härrör fyndet i Kungsbro från romersk järn- ålder, det vill säga de första fyra-hundra åren efter Kristi födelse.
-- Det skulle också kunna vara förromersk järnålder, gissar Ingrid Lindbeck.
Mannen i vapengraven är omgärdad av rektangulära stenar, en så kallad hällkista. Med sig i graven har han sitt svärd och en sköldbuckla. Vapnen tyder på att mannen var en högstatusperson med mycket makt. Att hans kropp inte bränts indikerar samma sak, eftersom de flesta avlidna människor brändes vid den här tiden.
Hur gammal han var vid sin död återstår att fastställa. Men osteologiska bedömningar av vapengravar visar att det oftast var vuxna äldre män som begravdes på detta sätt.
Sköldbucklan har suttit på en sköld som troligen var gjord av trä och klädd med läder. Att hitta läderfragment från den här tiden är mycket sällsynt.
Många vapengravar innehåller också spetsar från lansar eller spjut, så möjligen återstår det fler vapen att upptäcka. Kanske är det tack vare kalkstenen i hällkistan som fynden är så väl bevarade. I surare jordbruksmark skulle de förmodligen vittrat sönder.
Det var i fredags klockan 16.30 som föreningen upp- täckte vapengraven. Då hade man redan gjort flera intres- santa fynd i jordlagren ovanför. Först upptäckte medlemmarna en stenpackning, som man till en början trodde var en gammal husgrund. Därunder påträffades obrända skelettrester. Att de kommer från mannen i vapen-graven är osannolikt. Eventuellt kan det röra sig om ytterligare en grav.
Strax intill benbitarna hittades ett mindre djurskelett som kan vara en hund. Att djur begravdes med sina ägare var inte ovanligt under järnåldern. En osteologisk utgrävning och konservering skulle kosta 20 000--30 000 kronor, vilket "Grävlingen" är beroende av bidrag för att klara.
Kungsbro var en viktig plats under forntid och medeltid, med en strategisk placering vid Motala ströms utlopp. Området formligen kryllar av intressanta fynd.
För ett par år sedan berättade Corren om två gravar som hittats vid Kungsbro gård, ett stenkast från den nya fyndplatsen. Den ena var en barngrav från sen stenålder eller tidig bronsålder.
Den andra var en skelettgrav med en kvinna från äldre järnåldern. 1995 påträffades en brandgrav med rika fynd, däribland urnskärvor, brända ben och agraffknappar.
Man vet också att åtminstone en vapengrav påträffats i området i början av förra seklet. Det fyndet gjordes i backen upp mot Berg, 560 meter från Kungsbro gård.
-- Det är väldigt viktigt att inte bara samla på sig fynd, utan att också sätta in dem i sitt sammanhang, understryker Kerstin Årstrand.
"Grävlingen" har runt 15 medlemmar, varav flera har studerat arkeologi på högskolenivå. Nästa vinter tänker de ägna åt att ta hand om alla fynd, och läsa på för att lära sig mer om dem.