Tre avskedade för stöld

Tre anställda på Cloetta Fazer i Ljungsbro har blivit avskedade.Företagsledningen anklagar dem för att ha stulit godis på arbetsplatsen.Facket protesterar och har nu stämt godiskoncernen vid Arbetsdomstolen.

ljungsbro2004-08-20 04:53

De tre anställda, som har arbetat flera år på Cloetta Fazer i Ljungsbro, avskedades den 17 juni. Enligt Marita Töråsen, ordförande i Livs-klubben, fick de lämna arbetsplatsen samma dag.

En fjärde anställd, som också anklagas för att ha tagit godis, blev uppmanad att självmant säga upp sig. Dagen därpå ångrade han sig och facket hävdar nu att uppsägningen blev framprovocerad.

Kutym sedan många år

Facket anser inte att de fyra anställda har gjort sig skyldiga till stöld.

-- Vi hävdar att det sedan många år är kutym här på Cloetta i Ljungsbro att anställda går och hämtar godis på olika avdelningar. Godiset tar de sedan med sig till fikarummen där alla smakar på det.

-- Det kan inte räknas som stöld så länge godiset är kvar på företaget, säger Marita Töråsen.

Dan Bowall, vd för Cloetta Fazer produktion, bekräftar att det är brukligt att personalen äter av företagets produkter.

Ordnade former

-- Att äta våra produkter tycker jag att man ska göra när man jobbar på en godisfabrik. Men det ska ske under ordnade former. Man kan inte ta produkter från ställen som är avsedda för försäljning.

Marita Töråsen efterlyser tydligare regler:

-- Det finns vissa ordningsregler, men det står inte att vi inte får äta godis. Vi har hela tiden hävdat att företaget ska gå ut med vettig information om vad det är som gäller.

Kan inte acceptera

Enligt Dan Bowall kan inte företaget bevisa att godis har förts ut från fabriken. Men stölderna ska ha skett i ett utrymme där det inte är tillåtet för personalen att hämta godis.

-- De här personerna har gjort något som vi inte kan acceptera. De har tagit större mängder godis som var avsett för försäljning. Men vi kan inte bekräfta att det har flyttats ut från företaget.

Det råder delade meningar om hur mycket godis de anställda ska ha hämtat. Enligt Marita Töråsen handlar det snarast om några "händer fulla".

-- Tillräckligt mycket för att alla på avdelningen ska kunna smaka, säger hon.

Övervakningskamera

Dan Bowall vill inte uppge hur stora kvantiteter godis det rör sig om.

-- Det handlar inte om en liten munsbit. Volymerna indikerar att man inte kan ha tagit godiset för att äta på arbetsplatsen.

De påstådda stölderna uppdagades när företagsledningen tillfälligt lät sätta upp övervakningskameror. Dan Bowall uppger att de fackliga organisationerna i förväg blev informerade om åtgärden. Övervakningen pågick under cirka en månads tid.

-- Vi valde den här metoden eftersom vi har haft problem med stölder tidigare.

Har företaget polisanmält det inträffade?

-- Nej, det har vi inte gjort. Vi ska fundera på det, säger Dan Bowall.

Kräver skadestånd

Eftersom facket har motsatt sig avskedandena och parterna varken på lokal eller central nivå har kunnat enas kommer nu ärendet att avgöras i Arbetsdomstolen. Svenska livsmedelsarbetareförbundet har stämt både Cloetta Fazer produktion AB och branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Facket kräver att Arbetsdomstolen ogiltigförklarar avskedandena och att ett skadestånd på 120 000 kronor ska betalas ut till var och en av de berörda. Enligt facket har arbetsgivaren kränkt lagen om anställningsskydd när personal avskedades utan saklig grund.

-- Vi hoppas på att de ska komma tillbaka och att de ska få lite plåster på såren, säger Marita Töråsen.

Har det inträffade påverkat stämningen på Cloetta?

-- Ja, det är inte så muntert om man säger så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!