Stora brister kvar på Ekhults vårdboende

Stora brister kvarstår på Ekhults vårdboende och nu kräver Linköpings kommun att Attendo vidtar åtgärder. Bland många andra brister får de boende inte komma ut på promenad eller duscha i den omfattning som stipuleras i avtalet mellan kommunen och utförare.

Ekhult sjukhem

Ekhult sjukhem

Foto: Peter Jigerstrom

Ljungsbro2016-02-02 06:45

Det är ett och ett halvt år sedan Inspektionen för vård och omsorg anmärkte på att bemanningen på vårdboendet var för snålt tilltagen och fyra månader sedan nattpersonalen slog larm om allvarliga missförhållanden. Trots detta brister verksamheten fortfarande i rutiner och omvårdnad av de boende. Ansvariga på Linköpings kommun anser det "uppseendeväckande" att de boende på vårdboendets demens- och korttidsboende inte får vare sig individuellt anpassade aktiviteter eller egen tid med personalen. Boende känner inte till att det ska finnas en individuell plan för vilken vård och omsorg de har rätt till och personal läser inte dessa så kallade genomförandeplaner - om de över huvudtaget finns.

Förra året fick äldreombudsmannen i Linköping tretton anmälningar om missförhållanden på Ekhults vårdboende. Främst kommer de från anhöriga och handlar om allt från brister i den medicinska vården, till bristande omsorg och att personalen inte är tillräckligt informerade om boendes behov av dietkost. Äldreombudsman Maria Lindahl är bekymrad.

– Någonting är det definitivt som inte fungerar på Ekhults vårdboende.

Som jämförelse kan nämnas att det kommit fyra anmälningar från det större boendet i Åleryd och lika många från det ungefär lika stora Kärna vårdby.

Corren har också varit i kontakt med anställda. I samtalen framkommer allvarlig kritik mot vårdboendets ledning och vittnesmål om att boendet mer går att likna vid en förvaring än ett boende för de gamla och sjuka.

– Vi tar upp dem på morgonen, ger dem frukost och mediciner. Sedan kör vi dem till TV-rummet och där blir de sittande, säger en.

Personalen anmodas istället att ägna en stor del av sin arbetstid åt städning och dokumentation.

Linköpings kommun gjorde till följd av kritiken i höstas ett oanmält besök på vårdboendet. Det skedde i oktober förra året. Personal, brukare och anhöriga intervjuades av kvalitets och utvärderingschef Mattias Bly, medicinskt ansvarig sjuksköterska Anette Karlsson och planeringsledare Malin Robertsson. Bara under detta besök, en lördag, uppdagades en mängd brister.

* Boende upplevde att de fick vänta väldigt länge på personal när de larmar.

* Det aktuella dataprogrammet för uppföljning av genomförandeplanen fungerar inte alltid.

* Genomförandeplaner finns inte tillgängliga alls för de boende på korttidshemmet.

* Boende ansåg inte att det var lönt att fråga efter en promenad då personalen aldrig har tid.

* Tveksamt om det anordnas aktiviteter i den omfattning som avtalet med kommunen säger.

* Alla boende duschas en gång i veckan trots att det är något som ska vara individuellt anpassat och dokumenterat i genomförandeplanen.

* Bara en boende visste att det fanns en genomförandeplan och bara en i personalen kunde påminna sig ha läst en sådan.

* På en av demensavdelningarna utförs i stort sett inga promenader/aktiviteter trots att det finns en lista på vilka som ska utföras. Inte heller får de boende den egentid med personal som avtalats med kommunen. (Enligt uppgift till Corren signeras ofta dessa listor som om aktiviteterna har utförts, trots att det inte blivit gjort. Det fuskas alltså.)

* En av de boende på korttidshemmet hade inte fått daglig rehabilitering enligt sjukhusets anvisningar en enda gång under de fem dagar denne vistats på korttidshemmet. (Enligt uppgift till Corren är rehab något som ofta inte hinns med.)

* Rutiner för avvikelserapportering och anmälan enligt Lex Sarah brister.

* Trots att kommunen krävt att personalen ska få utbildning i kost och näringslära har detta inte skett.

* Boende som måste få dietkost är osäkra på om all personal känner till det.

* Ledning och personal har olika uppfattning om när extra stöd på natten får tillkallas. Det är också svårt att få tag i nattpatrull.

* Det finns fortfarande problem med larmtelefonen som personalen ska använda när de behöver stöd från annan avdelning.

* Personal visste inte i vilket rum en brukare bor. Kommunikationen mellan arbetspassen fungerar inte alltid.

* Ledningen brister i rutiner vad gäller tillkallande av vikarier.

Rapporten avslutas med att Linköpings kommun kräver en redovisning av hur bristerna ska åtgärdas senast den 23 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om