Skolorna i Ljungsbro har förberett sig på att möta barnen i alla åldersgrupper. Man är även beredd på att möta både unga vuxna och föräldrar som kommer till skolan och fritidsgården.
– Det är viktigt att snabbt normalisera skolmiljön för alla barnen, säger skolområdeschefen Birgitta Dahlgren till Corren.
Men blir det ingen vanlig skoldag. Det är måndagen efter den hemska händelsen i det lilla samhället. De yngre barnen upp till årskurs sex kommer att samlas med sina respektive mentorer. Det kommer också att finnas stödpersonal som kan hjälpa till med samtal. Högstadieeleverna kommer att ha en gemensam samling, en minnesstund där bland annat en präst finns med. Kuratorer, skolsköterska och psykolog finns också på plats. Även annan professionell personal är med för att hjälpa elever och lärare.
Informationsbrev
Föräldrarna har fått informationsbrev via mejl om hur eleverna ska bemötas. De klasser som är närmast de drabbade eleverna får en anpassad skoldag. Men i övrigt är det viktigt att göra det så normalt som möjligt för att skapa en trygghet, uppger skolområdeschefen.
– Vi kommer att erbjuda mycket samtalsstöd. Även för unga vuxna och föräldrar. Lärare kan mötas av svåra situationer och behöva prata om det. Fritidsgården har varit öppen i två dagar under helgen och personalen har mött många ledsna ungdomar, berättar Birgitta Dahlgren.
Helena Hadfy, rektor förklarar att barn i olika åldrar ställer helt olika frågor.
Respekt
– De yngre barnen undrar ofta om offret, om personen var rädd eller hur personen mådde. Medan ungdomar kan relatera till förklaringar som psykisk ohälsa och kan diskutera utifrån ett samhällsperspektiv. Saklig information är viktigt för att stoppa ryktesspridning.
Birgitta Dahlgren vädjar till utomstående och press att visa respekt.
– Nu vill vi att eleverna ska få sörja i fred, säger hon.