Pergola blev den perfekta lösningen

En altan eller uterum med tak var inget som lockade Anders och Monique. Därför byggde de på egen hand en pergola med utekök och gatstenar som golv.

LJUNGSBRO2015-05-21 06:00

Vi svenskar längtar efter sommar året runt – och när väl solen kommer lockas många av skuggan.

Åtminstone när vi ska äta lunch eller middag.

– För egen del vill jag inte svettas när jag sitter och käkar. Det får gärna vara varmt och skönt, men inte gassande strålar rakt mot mig, menar Anders Karlsson Schippers.

Samtidigt var varken han eller hustrun Monique intresserade av att bygga en altan eller ett uterum med tak på.

– Nej, är man utomhus ska det kännas som att man är ute. Något inglasat är därför inte aktuellt, vi ville båda ha en så naturlig uteplats som möjligt. Vi hade redan ett burspråk med en kamin i vardagsrummet, det räcker mer än väl om man vill känna kontakt med trädgården.

Lösningen föll på en pergola.

Något som i uppslagsverket beskrivs som ”en lövgång i form av dubbla rader av fristående stöd med ett av klängväxter övervuxet lövverk”.

En pergola består av parvisa stolpar som är sammanbundna med överliggare, längs med och tvärs över. Uppför varje stolpe slingrar en klätterväxt. Efter ett par år täcks pergolataket av en prunkande grönska – och du kan sitta i skuggan och avnjuta en lång härlig lunch.

– Det var viktigt med både morgon- och kvällssol och att inte ha några stolpar i vägen som stör vid matplatsen. Skönt att det räckte att ena delen av pergolan sitter fast i en bräda på husets takstol och den andra i de två stolparna bakom uteköket. Då är de inte i vägen någonstans.

En pergola byggs oftast av trä eller järn. Du kan välja mellan tryckimpregnerat virke, lärk och ek. Anders satsade på impregnerat trä i stolparna för att få det så hållbart som möjligt – samt armeringsjärn ovanpå som växterna ska klättra på.

– Det finns många fördelar med järnet. Det är väldigt starkt, underhållsfritt och nästan helt transparent. Något som gör att det knappt syns i grönskan. Tanken är att det ska se ut som att vindruverankorna nästan svävar i luften.

Familjen hade redan en gammal vinranka i trädgården och köpte även några nya som håller på att drivas upp över den egenbyggda pergolan.

– Vi valde mellan vindruva och blåregn och får se vilken som trivs bäst. Som det verkar vinner druvorna över blåregnet. De har vuxit till sig bra och i sommar hoppas vi att armeringsjärnen ska bli övertäckta.

Att uteplatsen skulle bli på baksidan av huset var en självklarhet. Inte bara för att de ville göra något speciellt med sin ganska trånga yta där (sex meter på djupet) – utan även för att den ligger perfekt i söderläge.

– Bygger man en pergola ska man göra det där solen står som högst och är varmast. Då kan man sitta där mitt på dagen, utan att riskera få solsting. Sedan valde vi också att göra en del av uteplatsen utan tak, så att man kan sitta och sola där.

Projektet bestod av tre delar – frånsett själva pergolan, även stensättning och ett utekök.

– Den första utmaningen var att få idén förankrad hos frugan och som tur var gick den hem (ha, ha). Sedan skissade jag upp ett förslag på hur det skulle kunna se ut, samt gjorde ett modellbygge under vintern. Jag är väldigt noggrann av mig.

Hela uteplatsen skulle bestå av 30 kvadratmeter och pergolan av 5,5 meter i spännvidd.

Det största arbetet var utgrävningen för stensättningen, som Anders påbörjade så fort tjälen gick ur marken.

– Eftersom jag inte kom ut med maskiner på plats, utan var tvungen att gräva allt för hand och kärra bort tolv ton jord, var säkert antalet arbetstimmar uppe i 150 när den delen var klar. Samtidigt hade jag gått ned sju kilo i vikt…

Med tanke på att paret gillar runda former satsade de på en mjuk design genom en stor och en liten cirkel med storgatsten och smågatsten.

– Man kan antingen använda sätt­sand eller stenmjöl. Eftersom vi har haft problem med myror valde vi den sistnämnda, som är ett dött material som myror inte trivs i. Nackdelen är att den är ganska vass och man får passa sig så att den inte följer med in i huset och repar trägolven.

Anders lät bygget ta den tid som behövdes, utan att stressa. När stensättningen var klar fortsatte han med pergolan och uteköket.

– Under april och maj månad i fjol var det som allra mest jobb. Sedan höll jag på vartefter under sommaren och var helt klar i augusti. Vill man att det ska gå snabbare går det förstås att ta hjälp eller hyra in något företag. Men det känns roligt att ha designat och byggt allt efter eget huvud. Dessutom håller man ju ned kostnaderna betydligt.

Hela familjen är nöjd med resultatet – som blivit den nya naturliga samlingsplatsen på sommarhalvåret.

– Tack vare uteköket kan vi på ett smidigt sätt grilla och laga mat med mycket avställningsytor. Och jag är glad att vi drog in både el och rinnande vatten dit. Men det hade inte skadat med belysning ovanför grillen. Det behövs inte under sommaren, men när man ska ut och peta in ved i kallröken under mörka höstkvällar skulle det vara bra, avslutar Anders.

Familjen och pergolan

Här bor: Anders och Monique Karlsson Schippers, samt sonen Nils. Tvillingbrorsan Lars är utflugen, liksom dottern Anna-Kajsa..

Gör: Anders jobbade som rymdingenjör i Holland och Sverige, söker nu nya utmaningar. Monique arbetar som affärsbiträde i Linköping.

Läge: Hus i Ljungsbro.

Fakta om uteplatsen: Är 30 kvadratmeter stor och består av en pergola, utekök samt en stor och en liten cirkel av gatsten. Den ena under pergolan, den andra utanför att kunna sola på.

Så gjorde Anders

Utgrävning och underarbete

Först bestämde Anders formen på stensättningen – en stor cirkel för själva uteplatsen och en mindre cirkel utanför pergolan. Dessa skapade han genom att markera centrum och sedan dra ett snöre som satt fast i centrumpinnen runt hela cirkeln. Därefter grävde han bort jorden några decimeter ned och lade elkabel och vattenanslutningar. Han fortsatte med att lägga på en fiberduk som hindrar att lera tränger upp. Ovanpå placerades ett 15 cm tjockt bärlager av grus.

Stensättning

Anders göt en grund för uteköket innan han började sätta stenen – storgatsten och smågatsten i olika fack och riktningar. Han valde att arbeta från cirkelns ytterkant för att kunna bestämma exakt var dessa skulle hamna.

Stomme till pergolan

Den 5,5 meter djupa pergolan är byggd av 17 stycken 12 millimeters armeringsjärn som i ena änden skruvades fast i en bräda fäst på husets takstolar. Brädan vinklades så att armeringsjärnet går i en båge uppåt. I andra änden är järnen fästa i en träkonstruktion av impregnerat virke. Den kan liknas vid ett fastgjutet fotbollsmål med två ribbor på olika höjd (bakre är tre-fyra centimeter lägre). Järnen är fastgjorda med två metallclips på båda ribborna för att skapa samma vinkel som i den andra änden. Monteringen förenklades genom att bygga en ställning med en ribba i önskad höjd och placera i mitten, så att armeringsjärnen kunde vila där.

Uppdrivning av lövverk till taket=

Pergolan ska bära upp ett lövverk och skapa skugga mitt på dagen, medan den släpper in solen på morgonen och kvällen. Därför är den byggd i en form av triangel med ena sidan fast i huset. Spetsen på triangeln pekar mot söder. I fjol planterade de sin gamla, samt några nya vinrankor där. Och de växte mer än 1,5 meter under första säsongen, medan den äldre bredde ut sig med åtminstone tre meter. Meningen är att de ska nå tvärs över pergolan i sommar.

Uteköket börjar ta form

Konstruktionen är lättbetongblock med en gjuten bänkskiva vilande ovanpå. Väggarna murades så att stenarna hamnade om lott och låser varandra. Därefter putsade Anders murarna och tog upp hål för rökkanalen, el och vattenanslutningar. Uteköket innehåller både en grill/wok, eldstad och rökhus för kallröken, samt en diskho.

Så här mycket kostade ­uteplatsprojektet

Stensättning (storgatsten, smågatsten, bärlager, stenmjöl): cirka 15 000 kronor

Pergola (armeringsjärn, virke, stolpskor, cement, metallclips): cirka 5 000 kronor.

Utekök (lättbetongblock, cement, ugnslucka, eldfast sten, blandare, diskho, elkablar, eluttag, vattenslang): cirka 10 000 kronor.

Totalt: cirka 30 000 kronor.

Anders tipsar om vad du ska tänka på innan

Planera noga – tänk alla steg i förväg. Bygg gärna en modell.

Planera uteplatsen för att ta tillvara det du vill ha av morgon- , mitt på dagen- och kvällssol.

Mät upp uteplatsen, möblera och känn efter hur det kan komma att bli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!