Ny gång- och cykelväg vid olycksväg

Tomten kom tidigt till Ljungsbro och Berg i år. I julklappssäcken fanns tre projekt som ska leda till ökad trygghet, förbättrad samhällsmiljö och ett livligare fritidsliv.

Elias Aguirre, Mia Eriksson och Rebecka Hovenberg disktuterade gång- och cykelvägen utmed Björkövägen och Stjärnorpsvägen som beräknas stå klar i slutet av 2020.

Elias Aguirre, Mia Eriksson och Rebecka Hovenberg disktuterade gång- och cykelvägen utmed Björkövägen och Stjärnorpsvägen som beräknas stå klar i slutet av 2020.

Foto: Pelle Johansson

Ljungsbro2017-10-23 16:00

Kommunen har öronmärkt cirka 30 miljoner kronor för en storsatsning i Ljungsbro och Berg.

Under måndagen presenterades trestegsraketen i sin helhet.

– Vi ser att Ljungsbro och Berg växer med fler invånare under de närmaste åren. Det måste vi möta upp med olika typer av insatser som gör områdena säkrare och mer attraktiva, säger Elias Aguirre, kommunalråd (S) och samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

En cirka fyra kilometer lång gång- och cykelväg mellan Olstorp och Berg, utmed Björkövägen och Stjärnorpsvägen och förbi Björkö friskola och Heda ridklubb, pekas ut som ett av de mer kostnadskrävande projekten med en budget på omkring tolv miljoner kronor.

Här räknar kommunen med byggstart 2019 och ett färdigställande i slutet av 2020.

– Cykelvägen har varit ett starkt önskemål hos flera medborgare och det känns fantastiskt bra att kunna gå dem tillmötes, tycker Rebecka Hovenberg (MP), landsbygdsansvarigt kommunalråd.

Ökad säkerhet för barn och ungdomar som går på Björkö friskola och alla de som besöker Heda ridklubb har varit ett återkommande argument när satsningen diskuterats i samhällsbyggnadsnämnden.

– Vi har länge efterlyst det här och jag blev jätteglad när jag fick veta vad som är på gång, kommenterar ridskolechef Mia Eriksson.

Hon hoppas nu att cykelvägen kommer att förses med lyktstolpar.

Elias Aguirre tar till sig önskemålet, men kan samtidigt inte lova något.

– Vi får ta upp det som ett medborgarförslag och titta på kostnaderna, säger han.

Ljungsbro centrum står också i fokus med en ny cykelbana på Cloettavägens östra sida, nya gatuträd, ombyggnad av busshållplats och en allmän uppfräschning av parkeringsplatsen vid Allhelgonakyrkan.

Aguirre menar att samhällets centrala delar är vackra, men samtidigt något eftersatta.

– Det är en pärla som behöver lite mer kärlek, anser han om projektet som ska genomföras under 2018 och har en kalkyl på sex miljoner kronor.

För att skapa ett livligare fritidsliv kommer slutligen en aktivitetspark att byggas på ytan mellan fjärrvärmeverket och Göta kanal.

Byggstart är planerad till 2019 med invigning på försommaren 2020.

Kostnaden för parken är tolv miljoner kronor och kommer bland annat att innehålla en agilitybana, pulkabacke, hinderbana, scen och klätterlek.

– Vi ser en härlig plats framför oss där människor i olika åldrar kommer att mötas, säger Rebecka Hovenberg.

I maj i år inträffade en allvarlig olycka på Björkövägen där en gravid kvinna (i 29:e veckan) på cykel blev omkörd av en bilist.

Kvinnan tvingades kasta sig på bromsen för att inte bli påkörd och tappade i samma stund balansen och for med en duns rakt ned i asfalten.

Som tur var skadades inte barnet i magen, men händelsen fick stor uppmärksamhet i sociala medier efter att tidningen redogjort för förloppet i en artikel där kvinnan och hennes make intervjuades.

– Den typen av olyckor kommer förhoppningsvis inte att kunna inträffa när cykelvägen står klar, säger Elias Aguirre.

Centrum i Ljungsbro är en pärla som behöver lite mer kärlek, menar kommunalråd Elias Aguirre (S)).
Centrum i Ljungsbro är en pärla som behöver lite mer kärlek, menar kommunalråd Elias Aguirre (S)).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!