Barns språkutveckling handlar om så mycket mer än att lära sig prata rent. Förskolorna i Ljungsbro är bland de första i landet som använder sig av en norsk metod för att upptäcka språkliga svårigheter i tid.
I Sverige är Tras -- som står för Tidig registrering av språkutveckling -- något alldeles nytt.
Den första pilotkursen för svenska tal- och specialpedagoger hölls i januari. Där var Helena Friman från Ljungsbro en av deltagarna.
-- Det speciella med Tras är att det täcker in så många bitar och ser till helheten i stället för att fastna i uttalsfrågor, säger Helena Friman.
I Trasprojektet ska varje anställd ha minst åtta timmars utbildning innan de använder sig av materialet.
-- Det finns två syften med Tras. Det ena är att kunna sätta in stöd på ett tidigt stadium för de barn som behöver det. Det andra är att få till en kompetenshöjning hos personalen, berättar Helena Friman och är noga med att poängtera att Tras inte handlar om betygsättning och bedömning
Det handlar inte om övningar och ordpluggande utan om att följa barns utveckling och stödja och uppmuntra barnen i vardagliga situationer.
-- Leken är exempelvis otroligt viktig. Även där handlar det om språklig utveckling. Det gäller att klara lekkoden och att hitta verbala lösningar i stället för att slåss, säger Helena Friman.
Teorierna om varför barns språk försämrats under senare år är många.
Helena Friman nämner ett par.
-- Jag tror inte vuxna pratar lika mycket med barnen i dag och vi läser inte lika mycket för dem. Små barn lär sig inte språk genom att titta på teve, säger Helena Friman och ger ett exempel:
-- För att veta vad en potta är räcker det inte med att se en potta påbild. Barnet måste få känna på den för att förstå.
Förskolorna i Ljungsbro har precis börjat lära sig Trasmaterialet men det har redan kommit till användning för personalen på dagiset på Nytorpsvägen.
-- Det lilla vi har hunnit sätta oss in i verkar jättebra. Det visar så tydligt att språkutvecklingen är som ett pussel med många fler bitar än uttal och att förstå olika ord, säger förskolläraren Bir- gitta Elebring Westling.
Hennes kollega Jennifer Pettersson har använt Tras-materialet vid föräldrasamtal.
-- Det fungerade bra. Schemat gör att föräldrarna ser direkt vilka bitar vi jobbar med och vad de kan jobba med hemma.
Även Kristina Glavich betonar vikten av att barn lär sig hitta en väg in i språkets underbara värld.
-- Språken är grunden. De barn som inte har språket är ofta de som hamnar i kon- flikter.