Lång dags färd mot napp

En död fisk är rätt hal och slemmig att hålla i handen. Det vet Marcus Aspenbrandt som just dragit upp två fångster ur den grumliga Göta Kanal. Men han hade hoppats på större fiskelycka.

Catarina Skirby från Södra Vi var en av de 280 deltagarna i riksmetartävlingen i Ljungsbro, men hon hade inte någon riktig fiskelycka under dagen.

Catarina Skirby från Södra Vi var en av de 280 deltagarna i riksmetartävlingen i Ljungsbro, men hon hade inte någon riktig fiskelycka under dagen.

Foto:

LJUNGSBRO2002-07-01 06:25

Den förhoppningen har fler av de 280 deltagarna i riksmetartävlingen i Ljungsbro på söndagen.

På var femte meter sitter en fiskare; gammal, ung, kvinna, man, tjej, kille. Det är håvar, Helly Hansen, gummistövlar, regnrockar, fällstolar och diverse burkar med bete. Konserverad majs verkar vara vad de flesta satsar på. För tävlingen gäller toppknuten lina. Några kastspön är inte tillåtna. Riksmästare blir den som metar upp mest fisk i vikt. Pris på 20 000 kronor får också den som metar upp flest fiskar av arterna braxen och sutare.

Dödar fisken själv

Philip Järpenby och Fredrik Sällberg från Eksjö tycker inte att fisken nappar särskilt bra, trots att vädret är bra fiskeväder -- halvfuktig luft, omväxlande skurar.

-- Jag fick just två. Annars har det inte varit något alls. Det är inte särskilt bra för att ha stått här i två timmar, säger Philip.

Killarna har hållit på med fiske i flera år och vunnit SM. De tävlar i både traditionellt fiske, som i dag i Ljungsbro, och i modernt.

-- Modernt är roligare för då får man mer fisk, man har ju annan utrustning. Och så har man plattformar att sitta på, nu står man ju här i flera timmar och det är inte så skönt, säger Fredrik Sällberg.

När klockan slår ett är tävlingen över. En bit ifrån Philip och Fredrik, mot Malforsbron till, håller Marcus Aspenbrant, hans syster Eveline och pappa Kent Pettersson på att plocka ihop sina saker. De bor precis nedanför kanalen, så här brukar de fiska ofta.

I Marcus och Evelins plastpåsar ligger vardera två fiskar.

-- Så här dåligt brukar det inte nappa, säger pappa Kent och Marcus.

Marcus agnar med majs och maggot (fluglarver).

-- Jag tar död på fiskarna själv. Man tar tag om nacken på dem och trycker, förklarar han.

Tog betet och stack

Hela fiskesällskapet börjar röra sig i riktning mot invägningen. Håvar, lådor, spön och fällstolar släpas med. I kontrolltältet står Christer Karlsson, Lars Wiström och Göte Larsson. Alla plastpåsar är märkta med nummer och varje fiskare får en lapp, så att man vet vems fångst som är vems.

I kön jämförs fångsterna och fisketekniken.

-- Hur många fick du?

-- Tre.

-- Jag fick fem under den sista kvarten. Innan dess hade jag inte fått en endaste liten fisk.

-- Hos mig åt de upp masken två gånger, sen gav de fan i resten.

Gustav Sandberg från Eskilstuna hänger med kompisen Jonatan Erfolk vid tältet för att kolla vad de andra fått.

-- Jag fick tre, fast en slängde vi i igen för den var så liten. Jag hade hoppats på mer, säger Gustav.

Philip Arnell från Göteborg håller andan och hoppas på vinst. Hans påse vägde 410 gram.

-- En förstaplats! säger Philip upphetsat.

Men sedan kommer en annan fiskare med en påse på 736. Och så en med 688.

-- Nåja, en tredjeplats kan- ske . . .

Göran Ingvald från Ljungsbro Sportfiskeförening, som anordnat riksmetartävlingen, är nöjd över antalet deltagare och gillar särskilt att så många barnfamiljer kommit och att de flesta är hobbyfiskare. Nu hoppas han att arrangemanget ska växa sig större.

-- Det finns ungefär tre miljoner svenskar som fiskar någon gång. Så det här är bara en bråkdel av alla fiskare, säger han.

FOTNOT: Totalsegrare i tävlingen blev Sven-Arne Jirmyr med en fiskvikt på 2 234 gram. Han vann också herrseniorklassen. Damklassen vanns av Lisa Nordin, 882, herrjunior Jonas Balk, 1944, damjunior Charlotte Tunander, 260.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om