På ett krismöte i måndags hotade ytterligare anställda att säga upp sig om situationen inte förbättras. Föräldrar till de utvecklingsstörda har protesterat mot bland annat för låg bemanning.
I maj startade det privata vårdföretaget Omsorgsgruppen i Norrköping AB gruppboendet i Ljungsbro. Företaget valdes ut av Linköpings kommun i en upphandling där omsorgsnämnden (med ansvar för vården av utvecklingsstörda invånare i kommunen) ansåg att Omsorgsgruppen vara den bästa entreprenören för uppdraget.Sex personer anställdes för att arbeta i Ljungsbro. Men två av dem har redan sagt upp sig.
På ett upprört möte i måndags framkom det att risken är överhängande att fler anställda lämnar företaget.Under de två månader som gått har flera krismöten hållits dels inom Omsorgsgruppen med personal och ansvariga chefer, dels med omsorgsnämndens tjänstemän.
Krismöte i stadshuset
Senast i måndags hölls ett sådant möte i stadshuset som framtvingats av föräldrar som ansåg att situationen på gruppboendet blivit akut ohållbar.Personalbrist har gjort att personalen ibland tvingas arbeta i skift som pågår tio-tolv timmar. Flera föräldrar håller nu sina barn och ungdomar hemma och släpper inte iväg dem till gruppboendet, trots att de köat länge för en plats, eftersom personalen inte har tid att ge dem den vård och omsorg de behöver och har rätt till enligt lag, Lagen om Stöd och Service till funktionshindrade, LSS.
Bryter mot lagen
Lagen säger bland annat att en handikappad person som bor i gruppbostad har rätt att utvecklas i sitt boende.Vad som är att "utvecklas" beror på hur gravt handikappet är. Men det kan handla om så enkla saker som att träna på att bädda sin egen säng eller borsta tänderna själv.
- Idag har vi inte tid att låta dem utvecklas. Vi gör allt åt dem, städar, tvättar dem, bäddar, allt, för att det går fortare. Vi klarar inte att ge dem vad de har rätt till. Det här är barnpassning, en institution, säger en anställd till Corren.
Lagen säger att varje funktionshindrad har rätt till egen utvecklingsplan. Den ska utvärderas minst en gång om året. Planen ska innehålla en beskrivning av personens handikapp, fastslå vad han eller hon behöver träna på för att utvecklas och beskriva hur det ska ske.Planen blir personalens verktyg för att veta hur den handikappade ska bemötas.Ingen av de funktionshindrade i gruppbostaden i Ljungsbro har en sådan utvecklingsplan.
På sin hemsida på internet påstår företaget Omsorgsgruppen att "en personlig utvecklingsplan arbetas fram kring varje individ och den planen ligger sedan till grund för arbetet med att forma stöd och service efter den enskildes behov".