Det är vid Motala ströms ravin, vid Jakobslund utanför Ljungsbro, som det nya naturreservatet är tänkt att bjuda besökarna på en upplevelse som beskrivs som både speciell och säregen.
Området där Motala ström hade sin dragning innan vattenleden byggdes om på 1930-talet har vuxit fram till en naturmiljö som har få motsvarigheter i länet, enligt miljökommunalråd Rebecka Hovenberg (MP).
– Här finns en nästan unik biologisk mångfald som vuxit fram genom åren. Vår ambition är att skapa en inbjudande plats för naturupplevelser och rekreation för alla som bor i Linköping, men också besökare till kommunen, uppger hon.
Kommunekolog Gunnar Ölfvingsson jämför det nästan djungelliknande området med skarpa sluttningar, tät lövskog och små och stora vattensamlingar med ravinen i Stjärnorp.
– Det är en nästan overklig promenad här nere. Man tror att man befinner sig någonstans i Sydamerika, säger han låter blicken svepa fram genom det vidunderliga landskapet.
Kommunstyrelsen har gett samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att bilda det nya naturreservatet och om ungefär ett år ska allting stå klart, är tanken.
Tekniska verken är den största markägaren, Cloetta och Linköpings kommun de två mindre, och tillsammans kommer man att verka för att området blir så tillgängligt som möjligt.
I planerna ingår att anlägga en parkeringsplats, uppsättning av informationstavlor och tillskapa vandringsleder på båda sidor av ravinen som utgörs av den gamla vattenfåran.
– Vi ska också se till så att platsen blir möjlig att besöka för personer med funktionshinder, säger Elias Aguirre, kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden (S).
Sven-Olov Löfgren i Svenska rovdjursföreningen ser fram mot dagen då naturreservatet kan invigas.
– Här finns massor av spännande att titta på. Jag har sett utter, bäver, lodjur och tre olika arter av ugglor, sa han under rundvandringen i ravinen.
Göran Toss, ordförande i Naturskyddsföreningen Östergötland, uttryckte också en form av glädje när han tog till orda:
– Det här är det säkraste sättet att skydda vår natur på, med rinnande vatten och lövskog som närmaste grannar.