Det lutar åt fisk i Ljung

Corren Mera var med när femmorna på Ljungs skola lagade lutfisk - på spritkök.

Klass 5 på Ljungs skola.  Bild: PETER JIGERSTRÖM

Klass 5 på Ljungs skola. Bild: PETER JIGERSTRÖM

Foto:

Ljungsbro2009-04-21 03:07

- Åh fy vad det luktar! utropar Valeria Misija som kommer bärande på en fullastad tallrik.

- Jag hoppas att det inte smakar som det luktar, säger Henrik Eriksson.

På Ljungs skola har eleverna gjort lutfisk, helt från början. För nästan en månad sedan lade eleverna i klass 5 den torkade fisken i blöt. Sedan dess har de bytt vattnet nästan dagligen. Den här tisdagen var äntligen den stora dagen då eleverna skulle tillaga fisken med alla de klassiska tillbehören som kokt potatis, vitsås och ärtpuré.

Enkät om fisken

För de flesta i klassen är lutfisk något helt nytt. Lärarna skickade hem en enkät där de frågade om någon i släkten brukar göra lutfisk. De flesta svarade nej. Men en elev vet i alla fall hur lutfisk smakar.

- Min mormor brukar köpa lutfisk. Det är väl gott. Fisken smakar inget speciellt men såsen är god, säger Nicklas Ask.

Han tycker att det roligaste med deras lutfiskprojekt ska bli att äta fisken. Det tråkigaste är att titta på den.

- Den ser inte så trevlig ut, kommenterar han den vita uppsvällda fisken.

Krossa senapsfrön

När representanten från Östergötlands lutfiskakademi anländer med kanonkulorna är det dags att göra senap.

- Man krossar senapsfröna med en kanonkula eftersom de är så hårda, säger Nicklas Ask som ska tillverka senapen tillsammans med Adam Lorentzson.

- När vi tränade försökte vi krossa dem med kastanjer men det gick inte så bra. De var för lätta, säger Adam.

Gammal tradition

Då går det betydligt bättre med kanonkulorna. Efter en stund får de rullning på kanonkulorna i kärlen med senapsfrön. Urban Andersson från Östergötlands lutfiskakademi tycker att eleverna gör mycket bra ifrån sig.

- Att göra lutfisk är en av våra äldsta mattraditioner men numera har det blivit en industri. Då är det kul att de får lära sig hur man gör lutfisk själv, säger han.

Eleverna håller med.

- Det är lite speciellt. Något sånt här gör man inte speciellt ofta, säger Cornelia Söderback.

Fisken får svalt betyg

När det börjar bli dags att provsmaka fisken skickas Valeria Misija och Eddie Fridh fram som klassens försökskaniner. Det blir blandade omdömen.

- Den är rätt så god, säger Valeria tveksamt.

- Nej, den var klibbig. Jag ger tummen ner, säger Eddie bestämt.

- Den får två eller tre i betyg av mig, säger Valeria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om