Åsa och Fredrik känner sig oerhört svikna men också djupt kränkta. Bilder tagna under deras livs svåraste tid; när Oskar lades i kistan därhemma, på begravningen och minnesstunden efteråt, har utnyttjats i kommersiellt syfte. Och ingen har bett dem om lov.
- De har profiterat på vår sorg. Det är smaklöst och kränkande, säger Fredrik Nydén.
Bilderna är hämtade från en cd-skiva som Åsa och Fredrik fick av Roséns begravningsbyrå när begravningen var över. De hade inte beställt bilderna men fick veta att de ingick i "paketet" på cirka 40 000 kronor, som begravningen kostade familjen.
- Bilderna var våra, bara våra. Inget, absolut inget, sades om att de skulle användas i andra sammanhang utanför vår familj, säger Åsa Nydén.
Att så skedde fick de veta först i mars i år. De hade bjudit hem några sjuksköterskor som de kommit nära under Oskars sjukdom, på kaffe. Plötsligt säger en av dem att hon förutsätter att de känner till att bilder på den avlidne sonen, och begravningen, finns med på ett bildband som en begravningsentreprenör använder när han föreläser och undervisar om barnbegravningar. Sköterskorna hade sett bilderna vid två olika föreläsningstillfällen.
Åsa och Fredrik tog mycket illa vid sig.
- Vi var övertygade om att när man överlämnar sig i en begravningsbyrås händer så stannar allt man säger och gör där mellan oss, i djupaste förtroende, säger de.
Att så sker utlovar också branschens egna etiska regler. Där föreskrivs "en oantastlig respekt" för tystnadsplikt och "att man ej missbrukar givna förtroenden."
Den aktuella begravningsentreprenören Forss arbetar vid Roséns begravningsbyrå. Han föreläser och undervisar ofta i den svåra uppgiften; hur man begraver barn.
Åsa och Fredrik Nydén betonar att de var mycket nöjda med det sätt som begravningsentreprenören skötte sin uppgift. Oskars begravning blev precis den de tänkt sig. De kände ett stort förtroende för begravningsentreprenören och känner det därför extra tungt att ha blivit svikna av honom.
Hur många fler begravningar, och avlidna barn, finns med på det bildband som begravningsentreprenören ställt samman för sina föreläsningar, undrar Åsa och Fredrik Nydén?
När Åsa och Fredrik kontaktade begravningsbyrån erkände den utan omsvep att man gjort fel som använt bilderna utan anhörigas tillstånd. Bandet togs ur bruk, men byrån vägrade uppfylla det enda krav som Åsa och Fredrik ställde inledningsvis. Den gick inte med på att kontakta övriga anhöriga till avlidna barn, vars begravningsbilder också använts på bildbandet. Det "skulle riva upp för mycket", ansåg Roséns, berättar Åsa och Fredrik.
Av samma orsak varnade Peter Broman, ägare till Roséns begravningsbyrå, Fredrik och Åsa för att ta kontakt med pressen, vilket de tidigt sagt att de tänkte göra om inte kravet uppfylldes.
- Man vill skuldbelägga oss för att vi berättar om det som begravningsbyrån är skyldig att göra. De har gjort fel och anhöriga har rätt att få veta det, tycker Åsa och Fredrik.
De tog kontakt med Sveriges begravningsbyråers förbund (SBF) som sade att de kunde reklamera det inträffade. Åsa och Fredrik uppmanades också att komma in med ett yrkande om ersättning för skadan de ansåg att bildanvändningen hade åsamkat dem.
Det fick dem att kräva 100 000 kronor. Åsa och Fredrik säger att det känns osmakligt att prata om pengar i sammanhanget, men tycker samtidigt det är rimligt att begravningsbyrån betalar skadestånd.
- Vi köpte en dyr tjänst som, visar det sig, inte alls motsvarat det vi tänkt oss.
SBF:s reklamationsnämnd avslog dock varje krav på ekonomisk ersättning, trots att den fann att Rosens begravnings byrå "brustit i omdöme."
- Det sitter bara SBF-folk i reklamationsnämnden.
Fredrik och Åsa ifrågasätter en bransch där de egna avgör vilka följder det ska få att kolleger brustit i ansvar. De efterlyser en mer opartisk hantering.
Senare erbjöds ändå Åsa och Fredrik ett skadestånd av SBF, men på 10 000 kronor. Beskedet gavs via mejl av Christer Gustafsson, vid den tiden förbundsdirektör för SBF.
Det kom enligt paret först sedan de låtit honom förstå att de var missnöjda och övervägde att gå till pressen.
De har tackat nej till skadeståndet. I förra veckan var de återigen i kontakt med begravningsbyrån för att än en gång uppmana den att informera övriga berörda familjer.
Om Roséns gått med på det, skulle den här historien aldrig kommit till Correns kännedom. Men begravningsbyråns svar blev fortsatt nej vilket fick paret att bestämma sig för att ge offentlighet åt sin historia i tidningen. De hoppas det ska bidra till att det sprids ljus över en, som de anser, "ljusskygg" bransch.
Åsa och Fredrik Nydén betonar att de är mycket tacksamma för att de fick vetskap om bildbandet. Lika upprörda är de över att Peter Broman, chef för Rosens begravningsbyrå i sitt yttrande till SBF skjuter över skulden på dem som lämnade informationen till föräldrarna. Där hänvisar han till att sjukvårdspersonal har tystnadsplikt.