Deltidsbrandmän redo för konflikt

Landets deltidsbrandmän har varslat om konfliktåtgärder för att få rätt till ersättning vid sjukdom eller skada. Deltidsbrandmännen i Ljungsbro är redo.

Foto:

Ljungsbro2007-11-02 00:00

Brandmännens riksförbund har varslat om en rad stridsåtgärder som träder i kraft vid midnatt den 12 november.

Sjukersättning

Den stora konfliktfrågan med arbetsgivaren, Sveriges kommuner och landsting, handlar om att deltidsbrandmännen inte får någon ersättning från Försäkringskassan när de är oförmögna att arbeta som brandmän. Det innebär att när en deltidsbrandman kan arbeta hos sin huvudarbetsgivare får han eller hon ingen ersättning för inkomstförlusten från räddningstjänsten. Magnus Selholm är en av flera deltidsbrandmän i Ljungsbro som har drabbats av den nuvarande regeln. Till vardags arbetar han på Cloetta.

- När jag opererade foten kunde jag arbeta som vanligt på Cloetta, men jag kunde inte arbeta som brandman. Då fick jag ingen ersättning för inkomstförlusten från brandkåren.

"Tar fighten"

På deltidsbrandkåren i Ljungsbro arbetar 15 brandmän. Var tredje vecka har de jour och får drygt 3 000 kronor i ersättning. Kåren står i begrepp att nyrekrytera. Skulle konflikten bryta ut inträder dock en blockad mot nyanställningar.

- Det känns jobbigt att det kan bli en konflikt, men samtidigt är det bra att facket tar fighten, säger Jonas Wedlund, deltidsbrandman i Ljungsbro.

Släcker inte alla bränder

Det skarpaste inslaget i de varslade stridsåtgärderna är att deltidsbrandkårer på 19 orter i landet inte tänker släcka eventuella bränder i kommunala fastigheter (med undantag för skolor, äldreboenden och vårdinrättningar). Vid sådana händelser tänker deltidsbrandmännen endast bevaka så att bränderna inte sprids till icke-kommunala byggnader. Ingen ort i Östergötland berörs dock än så länge av det varslet.

I dag, fredag kommer parterna att träffa medlare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!