De är förlorare när avgiften höjs

Undersköterskan Annica Jonsson och arbetssökande Marie Jansson är förlorare på den ändrade a-kassan.

Foto:

LJUNGSBRO2007-01-02 00:00

Privat är de båda vinnare; nyblivna mammor till två ljuvliga små gossar. Men yrkesmässigt förlorar de på regeringens politik. Här är vinnarna de som får störst jobbavdrag (=skattesänkning), och dit hör varken Annica eller Marie.

När Kommunal räknade på vilka av deras medlemmar som drar kortaste strået när avgifterna till a-kassan höjs, blev svaret: föräldralediga undersköterskor.

Minus 300 i månaden

Annica är undersköterska på ett gruppboende. Hon jobbar - ofrivilligt - 80 procent. Det finns inga heltider på hennes jobb.

Som föräldraledig får Annica inte del av jobbavdraget; skattesänkningen som ska kompensera för högre avgifter till a-kassan. Hennes avgift till a-kassan höjs däremot den första mars med några hundra kronor i månaden. Det ihop med att rätten att göra skatteavdrag för avgiften försvinner, gör att Annica går back drygt 300 kronor i månaden under tiden hon är hemma med förstfödde Eddie, i dag sex månader.

För dyrt

Hon räknar med att vara hemma hela året. Planen, att sambon och hon skulle dela på ledigheten har fått skrinläggas.

- Vi förlorar för mycket ekonomiskt på att han är hemma. Det går en, max två månader.

För Marie Jansson ser framtiden mörkare ut. Hon var arbetslös innan hon blev föräldraledig med sonen Noel, i dag fem månader. Marie har, på lite sikt, att se fram emot kraftigt sänkt ersättning om hon inte lyckas hitta något jobb.

"För gammal"

Men hon är optimist och tror sig om att kunna hitta ett arbete. Svårigheten som hon ser det är att mycket bygger på kontakter och som relativt nyinflyttad från Borlänge lider Marie brist på dem. Hon har varit på några intervjuer för arbete i affär, hennes drömjobb, men fått höra att hon är för gammal. Marie är 33 år.

- Man känner sig kränkt och blir ledsen.

Regeringens "jobblinje" ska göra det lönsamt att jobba, och mindre lönsamt att leva på bidrag. Men vilka väljer arbetslöshet? Marie är säker på att det bara kan röra sig om ett fåtal.

Orättvist

Hon tror att de allra flesta är som hon, man vill till till varje pris ha ett jobb men får det inte. Försämringarna i arbetslöshetsersättningen är orättvisa, tycker Marie eftersom de drabbar dem som redan har svårt att få ekonomin att gå ihop.

- Det är en väldig press att söka jobb men hela tiden få nej.

- Syftet är väl att ni ska tvingas ta skitjobben, tror Annica.

- Men vad gör man när man inte ens får dem? undrar Marie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!