Beskedet: Därför har inte ristippen öppnat

Den planerade ristippen i Ljungsbro dröjer. Kommunens bygglov överklagades och ligger nu på länsstyrelsens bord för ett avgörande.

Den planerade ristippen vid Blåsvädret i Ljungsbro har ännu inte öppnat. Kommunens bygglov överklagades och ligger nu på länsstyrelsens bord för ett avgörande.

Den planerade ristippen vid Blåsvädret i Ljungsbro har ännu inte öppnat. Kommunens bygglov överklagades och ligger nu på länsstyrelsens bord för ett avgörande.

Foto: Pelle Johansson

Ljungsbro2020-09-22 06:00

Det blev en proteststorm när den gamla ristippen i Ljungsbro stängdes sommaren 2019. 

Plötsligt var alla Ljungsbrobor hänvisade att köra trädgårdsavfallet till återvinningscentralerna i Malmslätt, Gärstad och Ullstämma.

Beskedet att en ny ristipp, placerad vid Blåsvädret, skulle tas i bruk vecka 33 (början av augusti) mottogs därför med stor glädje, men nu har känslorna grumlats på nytt.

Anledningen är att tippen fortfarande inte har öppnat och skälet till det är att kommunens bygglov överklagades till länsstyrelsen.

– Det var en boende i närheten som klagade.  Det är en demokratisk rätt som alla har. Tyvärr har det inneburit att vi inte kunnat inviga anläggningen, säger Muharrem Demirok, kommunalråd (C) och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

 När tippen kan komma att öppna, vill Demirok inte spekulera kring.

– Avgörandet ligger hos länsstyrelsen. Jag tänker inte föregripa deras beslut, men jag kan inte se att vi kommer att förlora det här. Vi har följt gällande regler i bygglovsansökan till punkt och pricka. 

På den aktuella tomten är det tänkt att en ny räddningsstation ska byggas, ett arbete som enligt Muharrem Demirok ligger två, tre år fram i tiden.

– I väntan på det kommer ristippen att ligga där. Vi har tillsammans med Tekniska verken börjat titta efter en mer permanent lösning i Ljungsbro. Tanken är att det då ska bli en riktig återvinningscentral.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!