Videon är inte längre tillgänglig
En liten spets av kvarts som en gång har suttit i ett redskap av trä eller ben. En skära av flinta. En kvartsbit som små vassa spån har tryckts ut ur.
– Senast nån höll i den här stenen var för 8 000 år sedan ungefär, säger Linus Hagberg som är arkeolog och specialist på stenåldern.
Han håller fram en flintskära och visar några minimala hack i eggen.
– Här är spåren av användningen.
Sedan stenåldern har landet höjt sig rejält och Adamstorp ligger i dag 60 meter över havet.
– Med hjälp av de gamla strandlinjerna kan vi räkna ut var boplatserna låg på stenåldern, säger Linus Hagberg. Då är det rimligt att människor bodde här, precis vid stranden, på jägarstenåldern för 8 000 år sedan. Redskapsfynden tyder också på det.
Nu längtar han efter att hitta något som kan dateras.
– Brända ben, en eldstad, rester av en hydda. Men det kanske ligger utanför vårt grävområde, vi gräver bara ut den del av stenåldersboplatsen som ska bebyggas.
Utgrävningarna görs där det ska byggas villor i Adamstorp, där trädgårdsmästeriet låg förr. Runt omkring i bygden finns flera registrerade stenåldersfynd, men också fynd från bronsåldern. Sådana gjordes för ungefär tio år sedan i rondellen intill den nuvarande grävplatsen.
Det var förra höstens förundersökning inför de nya husbyggena som visade på platser som måste undersökas mer.
– Bland annat hittades odlingsspår som antogs vara från medeltiden, berättar Katarina Sköld som är arkeolog och ansvarig för undersökningen.
Men spåren var inte medeltida, de visar sig komma från bronsåldern. Fynd av förkolnade ärter, emmervete och korn har analyserats och dateras till mellan 700 och 400 f Kr.
Resterna av ett 20 meter långt treskeppigt långhus har grävts fram. Huset hade antagligen en förrådsdel och en bostadsdel och vilade på stolpar. I stolphålen kan det finnas rester från livet under bronsåldern: matrester, ogräsfrö från hö som lagrats där, dynga från djur som bott i huset. Resterna kan berätta mer om husets funktioner och historia.
– De ska undersökas, säger Katarina Sköld. Vi har också hittat en brunn, massor med keramik och en liten bronsskära.
Hon visar ett par tjocka keramikskärvor som kommer från förrådskärl där säd eller syrad föda förvarades och ett par tunnare skärvor från kok- eller serveringskärl.
– Samma servis som på andra bronsåldersboplatser, säger hon.
Boplatsen verkar ha varit mycket stor. Landet hade höjt sig sedan stenåldersfolket bodde här, och havet var långt borta. När bronsåldersmänniskorna försvann övergavs platsen som boplats. Inte förrän på 1700-talet byggde människor hus i Adamstorp igen, och nu är det alltså dags på nytt.