60-tal kom till möte om boende för ensamkommande flyktingbarn

Ett 60-tal personer kom till det informationsmöte om ensamkommande flyktingbarn som kommunen och Vreta närråd ordnade i Ljungsbro igår kväll.

– Vi bedömer inte att det här boendet bidrar till att skapa mer otrygghet i Ljungsbro, framöll Ann Henriksson, planeringsledare på omsorgskontoret, på mötet med ett 60-tal deltagare.

– Vi bedömer inte att det här boendet bidrar till att skapa mer otrygghet i Ljungsbro, framöll Ann Henriksson, planeringsledare på omsorgskontoret, på mötet med ett 60-tal deltagare.

Foto: Jeppe Gustafsson

LJUNGSBRO2014-03-05 10:59

Många representerade olika enheter från kommunen, organisationer, föreningar och nattvandrare. Endast ett fåtal Ljungsbrobor hade dock mött upp.

– Varför har ni varit så extremt dåliga med att annonsera om att det här mötet skulle äga rum. Är det för att ni inte vill höra några kritiska synpunkter? Jag bor hundra meter från platsen där boendet ska vara, men ser inga grannar här och de vet säkert inte om det här mötet, var en kommentar.

Första i kommunal regi

Det boende för nio pojkar, 16-18 år gamla, som öppnas i mitten på april i den forna förskolan på Pysslingsvägen i Ljungsbro, blir det första i kommunal regi på många år. Men två boenden finns i privat regi inne i Linköping, dels i Vasastaden, dels i Berga.

Carin Nilsson och Katarina Hellrin, affärsområdeschef respektive verksamhetschef från Råd&Stöd som ska ansvara för boendet i Ljungsbro, intygade att erfarenheterna från dem är mycket goda.

Bemannat dygnet runt

Till boendet vid Pysslingsvägen, som kommer att vara bemannat dygnet runt, har personal på åtta personer rekryterats.

– Just nu renoveras huset men när det är klart och vi har fått in möbler tänker vi bjuda in närboende till ett öppet hus så att ni får träffa personalen och se hur vi jobbar, lovade Carin Nilsson och framhöll "att vi vill att det här ska bli ett riktigt bra boende".

Vanligt boende

Katarina Hellrin försäkrade att stor öppenhet ska gälla boendet för de ensamkommande flyktingbarnen, som idag befinner sig på något transitboende i landet.

– Varifrån pojkarna kommer och vilka de är vet vi inte än, men vi förväntar oss att de är från länder som Afghanistan, Somalia och kanske Syrien. Men det här är inget behandlingshem utan ett vanligt boende för normala killar men som flytt från sitt hemland. För att de ska integreras så bra som möjligt behöver vi er hjälp, framhöll hon.

"Skapar inte mer otrygghet"

Någon passade på att fråga varför Ljungsbro över huvud taget kommit i fråga för ett mottagande av ensamkommande flyktingbarn.

– Har ni tänkt på att det i Ljungsbro finns många barn och ungdomar som känner sig otrygga efter det som hände här i höstas. Var det nödvändigt att lägga ett sådant här boende i Ljungsbro efter en av de mest allvarliga händelser som skett i Sverige på länge? Ett beslut som dessutom togs efter händelsen med dubbelmordet, undrade frågeställaren.

Ann Henriksson, planeringsledare på kommunens omsorgskontor, svarade:

– Vi bedömer inte att det här boendet bidrar till att skapa mer otrygghet i Ljungsbro och har inte sett det som olämpligt att ha ett boende för ensamkommande flyktingbarn här.

Idrott kan förena

De nio pojkar, som ska bo på Pysslingsvägen, kommer att ha sin skolgång på Anders Ljungstedts skola i Linköping, men för deras fritid får Ljungsbro stor betydelse. Jessica Persson, från Östergötlands idrottsförbund som driver projekt tillsammans med länsstyrelsen, var en av flera resurspersoner som kallats till mötet för att berätta vad de kan erbjuda.

­– Att komma med i någon idrott är ett bra sätt att möta ett nytt land, lära sig ett nytt språk, träffa människor och se hur det funkar här, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om