Huvudägarna i villavärmeföretaget Nibe hade aldrig låtit börsnotera sitt bolag om de hade anat att aktieinnehavet skulle bli föremål för förmögenhetsskatt, hävdar Ljungbykoncernens vd och storägare Gerteric Lindquist.
Han rasar över den statliga Egendomsskattekommittén som kommer att föreslå att halva värdet på innehavet av O-listenoterade aktier ska räknas till en persons förmögenhet som motdrag till en planerad sänkning av förmögenhetsskatten på A-listenoterade aktier.
Konsekvensen blir, enligt Lindquist, förödande för mindre tillväxtföretag som är beroende av riskvilligt kapital.
Jag är fullkomligt ursinnig. Förslaget att beskatta O-listenoterade aktier är ett flagrant påhopp på dem som vill utveckla små och medelstora företag, säger han till tidningen Smålänningen.
Stockholmsbörsens listor vid sidan om A-listan tillkom på 1980-talet för att mindre företag i utveckling skulle kunna söka sig nya finansiärer utan att ägarna besvärades av ökad förmögenhetsskatt.
Med tiden har den nuvarande O-listan växt sig långt större, räknat i antal börsnoterade företag, än A-listan och blivit ett populärt instrument för att mala ned förmögenheter så att de inte beskattas.
Nibe introducerades på dåvarande OTC-listan i juni 1997. Bolaget hade då tusen anställda och omsatte cirka 680 miljoner kronor. I dag har koncernen, efter att ha vuxit genom uppköp, 3 300 anställda och en omsättning på 2,5 miljarder kronor.
En börsnotering har varit en förutsättning för att få in kapital till expansion samt attrahera duktig personal. Men när man nu ändrar spelreglerna känner vi oss hellurade, säger Gerteric Lindquist till tidningen.